Na hlavný obsah

Rusi na juhu Ukrajiny zasiahli pôrodnicu. Zahynul pri tom novorodenec

Hlásia tiež ďalších dvoch mŕtvych a dvojicu zranených.

Rusi na juhu Ukrajiny zasiahli pôrodnicu. Zahynul pri tom novorodenec
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ruská raketa v noci na stredu (23. 11.) zasiahla pôrodnicu nemocnice vo Vilňansku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Pri ostreľovaní zahynulo novonarodené dieťa, oznámil šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch. Ukrajinské médiá s odvolaním sa na úrady informujú o smrti dvoch ďalších osôb a o dvoch zranených.

Pri útoku sa zranili dvaja lekári, jeden z nich je vo vážnom stave. Zahynul chlapček, ktorý sa narodil pred dvoma dňami. Jeho matka prežila, spresnila ukrajinská prezidentská kancelária podľa agentúry Unian. Záchranárom sa z trosiek budovy podarilo vyslobodiť pôrodníka a matku zabitého novorodenca, uvádzajú médiá.

„Ruské zrážky v noci ostreľovali veľkými raketami malé pôrodnícke oddelenie vilňanskej nemocnice. Naše srdce sú plné smútku: zabili dieťa, ktoré ledva prišlo na svet,“ napísal Staruch na sociálnej sieti Telegram. 

„Nepriateľ sa znovu rozhodol terorom a vraždením dosiahnuť to, čo nie je schopný dosiahnuť deväť mesiacov,“ okomentoval ruské ostreľovanie ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prisľúbil, že Rusi budú zodpovedať za všetko zlo, ktoré na Ukrajine spáchali.

Prezidentova manželka Olena vyjadrila sústrasť pozostalým, ktorých postihlo strašné utrpenie kvôli smrti novorodeného dieťaťa. „Nikdy nezabudneme, nikdy neodpustíme,“ odkázala do Ruska strojcom šialeného zločinu.

Okresné mesto Vilňansk leží asi 30 kilometrov na severovýchod od centra Záporoží, ktoré je oblastnou metropolou. Pred vojnou malo asi 15 000 obyvateľov.

V Doneckej oblasti na východe krajiny ruská paľba počas utorka (22. 11.) zabila jedného civilistu pri Bachmute, ďalších osem sa zranilo.

Vo vojne na Ukrajine prišli podľa ukrajinských úradov o život už stovky detí. Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva potvrdil, že vo vojne bolo zabitých najmenej 415 detí, ale pripúšťa, že tieto údaje nie sú úplné a že skutočný počet obetí bude vyšší.

Ostreľovanie Kupjanska

Dvaja ľudia v stredu ráno prišli o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia aj pri ostreľovaní mesta Kupjansk, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova a zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka.

Ruská paľba podľa Synehubova poškodila deväťpodlažný obytný dom a polikliniku. O život prišla päťdesiatpäťročná žena a osemdesiatšesťročný muž. Jedného zraneného museli hospitalizovať, druhého stačilo ošetriť na mieste. Podľa Tymošenka o život prišli náhodní okoloidúci.

Donecký guvernér Pavlo Kyrylenko oznámil smrť jedného civilistu a zranenia ôsmich ďalších počas uplynulých 24 hodín. Vo vojnových podmienkach nemožno tvrdenia bojujúcich strán overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet