Na hlavný obsah

Ruské vojská sa zrejme stiahnu z Chersonu

Uviedol to zástupca okupačnej správy.

Ruské vojská sa zrejme stiahnu z Chersonu
Ľudia kričia smerom k vojakom ruskej armády počas zhromaždenia proti ruskej okupácii na Námestí slobody v Chersone na Ukrajine. Foto: ČTK/AP/Olexandr Chornyi

Ruské vojská sa zrejme budú sťahovať zo západného brehu Dnepra v Chersonskej oblasti. Povedal podľa denníka Kommersant zástupca ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov.

Na západnom brehu Dnepra pritom leží tiež samotné stredisko oblasti Cherson. Je to jedno z najväčších miest, ktoré sa podarilo ruským vojskám od začiatku invázie na Ukrajinu obsadiť, pripomenul denník.

Na sociálnych sieťach sa vo štvrtok (2. 11.) objavili videá a fotografie budovy bývalej oblastnej správy Chersonskej oblasti bez ruskej vlajky, ktorá nad ňou predtým viala.

Videá budovy bývalej oblastnej správy bez vlajky zdieľali na sociálnej sieti Telegram aj pracovníci ruských provládnych médií. Hovorkyňa ukrajinskej armády Natalija Humeňuková ale varovala, že správy o odstránení vlajky môžu byť iba súčasťou ruskej taktiky. „Nemali by sme sa predčasne radovať,“ citovala ju stanica Slobodná Európa.

Humeňuková vyhlásila, že podobnými krokmi sa Rusi môžu pokúšať vytvoriť zdanie, že niektoré obce opustili.

Ukrajinská armáda vedie v regióne už od konca leta protiofenzívu a ruské úrady nariadili obyvateľom niektorých oblastí pozdĺž oboch brehov Dnepra v okolí Chersonu, aby opustili domovy. Evakuácia civilistov sa týka aj samotného strediska oblasti.

Nútia civilistov k odchodu

„Naše jednotky, naše vojská sa pravdepodobne budú presúvať na ľavobrežnú časť Chersonskej oblasti. Ľudia, ktorí ešte nestihli odísť z Chersonu, tak musia urobiť čo najskôr,“ povedal podľa Kommersantu Stremousov vo vysielaní ruského propagandistického programu Solovjov Live.

Okupačná správa uvádza, že zo západného brehu Dnepra na východnú prepravila v uplynulých týždňoch už desaťtisíce ľudí. Tento týždeň potom začala nútiť civilistov k odchodu z domovov tiež v mestách a obciach ležiacich na asi 15 kilometrov dlhom páse pozdĺž východného brehu rieky s vysvetlením, že ukrajinské sily sa pripravujú na útok na Kachovskú priehradu.

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) skôr uviedli, že Rusko sa podobnými výrokmi zrejme pripravuje na plánovaný ústup a stratu územia v okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti.

Minulý mesiac označila Moskva Chersonskú oblasť spoločne s tromi ďalšími ukrajinskými územiami za súčasť Ruska. A to po tom, ako v nich narýchlo zorganizovala hlasovanie o pripojení k Ruskej federácii. Svet tento pokus Moskvy o anexiu ďalšieho ukrajinského územia neuznal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet