Na hlavný obsah

Rusko chce zakázať cudzincom využívať služby ruských náhradných matiek

Ruskí poslanci prijali návrh zákona v prvom čítaní.

Rusko chce zakázať cudzincom využívať služby ruských náhradných matiek
Rusko čoskoro prijme zákon, ktorým zakáže cudzincom využívať program náhradného materstva v krajine. Foto: Unsplash

Rusko čoskoro prijme zákon, ktorým zakáže cudzincom využívať program náhradného materstva v krajine, uviedol v nedeľu (27. 11.) predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin.

„Musíme urobiť všetko pre ochranu detí tým, že zakážeme cudzincom využívať službu náhradného materstva,“ uviedol Volodin v aplikácii Telegram. „Toto rozhodnutie prijmeme začiatkom decembra,“ dodal predseda Štátnej dumy.

V Rusku si v nedeľu (27. 11.) pripomínajú Deň matiek, všíma si Reuters. Platené náhradné materstvo je v Rusku legálne, náboženské skupiny to však kritizujú ako komercializáciu rodenia detí.

Volodin ďalej uviedol, že v uplynulých rokoch do zahraničia odviedli približne 45 000 detí, ktoré sa narodili ruským náhradným matkám. „Obchodovanie s deťmi je neprijateľné,“ dodal.

Návrh jednomyseľne prijali

Ruskí poslanci prijali návrh zákona v prvom čítaní takmer jednomyseľne ešte v máji. Ak ho príjmu aj v poslednom treťom čítaní, posúdi ho horná komora parlamentu. Podpisom ruského prezidenta Vladimira Putina sa z neho následne stane zákon.

Ukrajinská vláda tvrdí, že Rusko od začiatku svojej vojenskej invázie 24. februára násilne deportovalo z krajiny viac než 12 000 ukrajinských detí. Ďalších 440 vo vojne zahynulo a stovky ďalších sú nezvestné.

Rusko násilné deportácie popiera a tvrdí, že pohyb ľudí z Ukrajiny do Ruska má za cieľ chrániť civilistov pred ukrajinskými vojakmi.

Putin sa v piatok (25. 11.) stretol so starostlivo vybranou skupinou matiek ruských vojakov, ktorých vyslali do bojov na Ukrajinu. Povedal im, že ich synovia nezomreli zbytočne, pripomína Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet