Na hlavný obsah

Ruské diplomatické manévre na pôde BR OSN pokračujú

Najprv išlo o tzv. špinavú bombu, potom o údajné americké laboratóriá na výrobu biologických zbraní na Ukrajine.

Ruské diplomatické manévre na pôde BR OSN pokračujú
Na ilustračnej snímke ruská vlajka. Foto: Unsplash

Ruský pokus o presadenie medzinárodného vyšetrovania údajných amerických laboratórií na vývoj biologických zbraní na Ukrajine stroskotal. Rezolúciu na pôde Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku podporila iba Čína. Západní predstavitelia obvinili Moskvu, že opäť šíri dezinformácie hoci ich Washington a Kyjev už dávno vyvrátili.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Ruské diplomatické manévre na pôde BR OSN pokračujú. Minulí týždeň ruskí predstavitelia presviedčali medzinárodné spoločenstvo, že sa Ukrajina pripravuje na použitie tzv. špinavej bomby.

V stredu (2. 11.) predložili rezolúciu volajúcu po vyšetrovaní údajných amerických laboratórií na výrobu biologických zbraní na Ukrajine. Ide o obvinenie staré niekoľko mesiacov. Zástupca ruské veľvyslanca Dmitrij Poljanskij obvinil Západ z koloniálnej mentality.

„Naďalej budeme pokračovať v našej snahe v rámci dohody o zákaze chemických zbraní, aby sme poukázali na jej nedodržiavanie zo strany USA a Ukrajiny, ktoré prevádzkovali laboratória na území Ukrajiny,“ uviedol.

Dezinformácie a konšpiračné teórie?

Západní diplomati kritizovali Rusko, že zneužíva pôdu BR OSN na šírenie dezinformácií a konšpiračných teórií.

„USA a Ukrajina vyvrátili všetky ruské obvinenia v septembri v Ženeve bod po bode. Rusko dobre vie, že naša spolupráca s Ukrajinou sa netýka vývoja zbraní. Rusko to dobre vie, lebo s nami v minulosti takisto spolupracovalo na znížení biologických hrozieb,“ povedala americká veľvyslankyňa Linda Thomas Greenfieldová.

Zástupkyňa írskeho veľvyslanca Cait Moranová zdôraznila, že Rusko nepredložilo žiadne dôkazy.

„Ruské obvinenia nemajú žiadnu váhu. Preto nevidíme dôvod na začatie vyšetrovania,“ ozrejmila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál