Na hlavný obsah

Rusko nasadilo na Ukrajine strely s odstránenými jadrovými hlavicami, tvrdí Británia

Zásoby ruských striel sa vraj zmenšujú.

Rusko nasadilo na Ukrajine strely s odstránenými jadrovými hlavicami, tvrdí Británia
Ukrajinský vojak na ilustračnej snímke vystupuje zo zajatého ruského tanku na frontovej línii v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusko zrejme na Ukrajine nasadilo strely, z ktorých odstránilo jadrové hlavice. Vo svojej pravidelnej správe k vojne na Ukrajine to v sobotu (25. 11.) uviedlo britské ministerstvo obrany. Krok Moskvy podľa neho ukazuje na to, že zásoby ruských striel schopných zasiahnuť ciele na Ukrajine sa zmenšujú.

Voľne dostupné snímky z Ukrajiny ukazujú trosky zostrelenej ruskej riadenej strely, ktorou je zrejme typ Ch-55 (v označení NATO AS-15 Kent). Strelu vyvinuli v 80. rokoch ako nosič jadrových hlavíc. V prípade zostrelenej rakety jadrovú hlavicu pravdepodobne nahradili inou výplňou.

Podľa britského ministerstva môže takto modifikovaná strela spôsobiť určité škody svojou kinetickou energiou a prípadne výbuchom nespotrebovaného paliva. Je však nepravdepodobné, že by dosiahla spoľahlivé účinky proti stanoveným cieľom.

„Rusko takmer určite dúfa v to, že takéto strely poslúžia ako návnada na zmätok ukrajinskej protivzdušnej obrany,“ uviedol Londýn. „Nech už je zámer Ruska akýkoľvek, táto improvizácia ukazuje na stupeň vyčerpania zásob ruských striel dlhého doletu,“ dodal.

Rusko začalo inváziu na Ukrajinu 24. februára. Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z mnohých predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne vykonávať vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ukrajina preto zápasí s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet