Na hlavný obsah

Rusko odložilo rozhovory o jadrovom odzbrojovaní s USA

Dôvod neuviedli.

Rusko odložilo rozhovory o jadrovom odzbrojovaní s USA
Na ilustračnej snímke vlajky Ruska a Spojených štátov. Foto: ČTK / imago stock&people

Rusko jednostranne odložilo konanie rozhovorov o jadrovom odzbrojovaní, ktoré sa mali konať tento týždeň v egyptskej metropole Káhira. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na pondelňajšiu (28. 11.) správu ruského denníka Kommersant, ktorý v tejto súvislosti citoval americkú ambasádu.

Odloženie rokovaní krátko nato potvrdilo aj ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré však neuviedlo dôvod tohto kroku.

Oznámilo len, že plánované rozhovory sa tento týždeň v Káhire neuskutočnia a prebehnú v neskoršom, (nespresnenom) termíne. Americká ambasáda však informovala, že išlo o jednostranné rozhodnutie Moskvy.

Predstavitelia Ruska a USA mali od utorka 29. novembra do 6. decembra rokovať v Káhire o obnovení inšpekcií podľa Novej dohody START (New START; SNV-III), ktorá obmedzuje počet jadrových zbraní v arzenáli oboch krajín.

Inšpekcie prebiehajúce v rámci tejto zmluvy pozastavili v roku 2020 pôvodne pre pandémiu ochorenia COVID-19. Odvtedy sa Washingtonu a Moskve nepodarilo dosiahnuť dohodu o ich obnovení.

Avizované obnovenie rozhovorov označila agentúra Reuters začiatkom novembra za znak toho, že obe strany chcú aspoň udržiavať dialóg v čase, keď ruská invázia na Ukrajinu uvrhla ich vzájomné vzťahy do najkonfliktnejšieho stavu za posledných 60 rokov. Moskva však uviedla, že neočakáva, že by počas týchto rokovaní prišlo k nejakému prelomu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet