Na hlavný obsah

Rusko sa vráti k plneniu dohody o lodnom exporte obilia z Ukrajiny

Kyjev poskytol záruky, že koridor nepoužije na bojové operácie.

Rusko sa vráti k plneniu dohody o lodnom exporte obilia z Ukrajiny
Na snímke klas pšenice. Foto: TASR

Rusko sa vráti k účasti na dohode, ktorá umožňuje vývoz obilia z ukrajinských prístavov, uviedlo v stredu (2. 11.) podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Pre tento krok sa Moskva rozhodla po tom, ako od Ukrajiny dostala záruky, že Kyjev nepoužije plavebný koridor na bojové operácie, doplnilo ministerstvo.

Návrat Ruska k dohode potvrdil tiež turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podľa ktorého sa tak stane už počas stredy. Turecko v lete spolu s OSN im pomohlo dohodnúť sa a teraz sa podieľa na zabezpečení bezpečnej plavby lodí prevážajúcich cez Čierne more poľnohospodársku produkciu.

„V nadväznosti na utorkový (1. 11.) rozhovor s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom bude od stredajšieho poludnia vývoz obilnín pokračovať,“ citovala Erdoganovo vyhlásenie pred tureckými poslancami agentúra AFP.

Podľa agentúry TASS mienil turecký prezident poludnie moskovského času (10.00 h SEČ). Erdogan doplnil, že návrat Ruska k dojednaniam telefonicky potvrdil tureckému ministrovi obrany Hulusimu Akarovi jeho ruský náprotivok Sergej Šojgu.

Neochvejnosť, s akou aj OSN trvalo na pokračujúcom exporte obilia, v stredu vyzdvihla nemecká ministerka Annalena Baerbocková. Televíznemu kanálu Welt povedala, že tento prístup dokazuje, čo sa dá dosiahnuť, ak bude svetové spoločenstvo ignorovať ruské pokusy o vyhrážanie.

„Rusko sa opäť pokúsilo použiť hlad ako zbraň, použiť obilie ako zbraň,“ uviedla. Kremeľ predtým varoval, že bezpečná plavba loďou cez Čierne more nemôže byť bez ruskej účasti zabezpečená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet