Na hlavný obsah

Rusko trápia malé zásoby rakiet. Vystupňovanie útokov na Ukrajinu analytici nepredpokladajú

Očakáva sa ďalšia vlna raketových útokov.

Rusko trápia malé zásoby rakiet. Vystupňovanie útokov na Ukrajinu analytici nepredpokladajú
Ilustračná snímka - Žena sa pozerá na bytovku zničenú po nedávnom ruskom raketovom útoku v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Rusko pre malé zásoby striel zrejme nebude schopné vystupňovať vzdušné útoky na ukrajinskú infraštruktúru, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Novú vlnu úderov však podľa neho Moskva zrejme chystá už na nasledujúce dni.

Rusko v rámci svojej informačnej kampane zrejme prifarbuje svoje úspechy v okolí Bachmutu na ukrajinskom Donbase, napísali tiež analytici. Obkľúčenie mesta Bachmutu na ukrajinskom Donbase ruskou armádou podľa nich v najbližšom čase nehrozí, hoci ruskí predstavitelia tvrdia, že je na dosah.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom minulého týždňa varoval, že ruské sily pripravujú ďalšie útoky. Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková v súvislosti s tým uviedla, že v pondelok (28. 11.) začala službu v Čiernom mori ďalšia ruská loď schopná odpaľovať rakety.

Podľa Humenjukovej to svedčí o prípravách na novú vlnu masívnych raketových úderov v priebehu nadchádzajúceho týždňa. K podobnému záveru dospeli podľa ISW tiež niektorí ruskí vojenskí blogeri.

„Vzhľadom na pokračujúcu degradáciu ruského raketového arzenálu počas predchádzajúcich úderov je pravdepodobné, že Rusko usiluje o udržanie súčasného tempa úderov na ukrajinskú kritickú infraštruktúru, nie o jeho vystupňovanie,“ uviedli americkí analytici.

Obkľúčenie Bachmutu?

Rusku a jeho pozemným vojskám sa podľa nich zrejme nepodarí v najbližšom čase dosiahnuť úspechy ani v okolí Bachmutu v Doneckej oblasti. Moskva tvrdí, že mnoho obcí pri Bachmute je v ruských rukách, ich dobytie ruskou armádou však otvorené zdroje nepotvrdzujú, poznamenal inštitút.

„Ruské zdroje najmä od októbra v rámci informačnej kampane propagujú falošné informácie o ziskoch v okolí Bachmutu,“ píše ISW.

Súdiac podľa fotografií a geolokačných údajov sa ruské sily nachádzajú vo vzdialenosti päť až 30 kilometrov rôznymi smermi od mesta. Zrejme nedávno ovládli dedinu Ozarjanivka, ležiacu asi 15 kilometrov južne. Na nevyhnutné obkľúčenie Bachmutu však podľa ISW zatiaľ nič neukazuje.

O tom, že ruská armáda je blízko operatívnemu obkľúčeniu mesta hovoril v pondelok podľa agentúry RIA Novosti predstaviteľ proruských separatistov Doneckej oblasti Denis Pušilin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet