Na hlavný obsah

Rusko trvá na „slobodnom“ exporte svojho obilia a hnojív

Uviedlo to po rokovaniach o osude obilnej dohody.

Rusko trvá na „slobodnom“ exporte svojho obilia a hnojív
Ilustračná snímka - obilie. Foto: TASR

Rusko pri rokovaniach so zástupcami OSN o osude obilnej dohody zdôraznilo význam, aký prikladá možnosti slobodných dodávok svojich hnojív a obilia na svetový trh, uviedla v sobotu (12. 10.) agentúra Interfax s odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie ruskej diplomacie.

Rozhovory s predstaviteľmi OSN v Ženeve v piatok (11. 10.) viedol námestník ruského ministra zahraničia Sergej Veršinin.

Obilná dohoda umožňujúca vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov a vývoz ruských plodín a hnojív podľa tohto vyhlásenia predstavujú dve neoddeliteľné súčasti „jedného balíka opatrení na zabezpečenie globálnej potravinovej bezpečnosti“.

„Iba zabezpečenie neobmedzeného prístupu ruských potravín a hnojív na svetové trhy umožní dosiahnuť udržateľnú stabilizáciu cien a zabezpečiť budúcu úrodu,“ zdôraznili ruskí diplomati. O tom, či Rusko umožní predĺženie obilnej dohody, ktorá vyprší 19. novembra, sa nezmienili.

Táto dohoda podľa OSN umožnila z Ukrajiny vyviezť desať miliónov ton obilia. Ako aj ďalších potravín, čo pomohlo odvrátiť globálnu potravinovú krízu.

Ale Rusko sa opakovane sťažovalo, že má fakticky zablokovaný vývoz vlastného obilia a hnojív, hoci ich priamo nepostihujú západné sankcie. Tie však obmedzujú prístup prepravcov k financiám, poisteniu a prístavom, poznamenala agentúra Reuters.

Ukrajina, ktorú Rusko napadlo 24. februára, obvinila Moskvu, že hrá so svetom „hladové hry“. Rusko, ktorého vojnové lode blokovali ukrajinské prístavy až do uzavretia obilnej dohody na konci júla, popiera, že by problém s obilím využívalo ako nástroj na získanie vplyvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet