Na hlavný obsah

Rusko v OSN neuspelo s rezolúciou o biologických zbraniach na Ukrajine

Proti hlasovali traja stáli členovia.

Rusko v OSN neuspelo s rezolúciou o biologických zbraniach na Ukrajine
Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Foto: TASR/AP

Rusko v stredu (2. 11.) v Bezpečnostnej rade (BR) OSN neuspelo so svojím návrhom na rezolúciu, aby OSN vyšetrila podozrenie Moskvy, že Ukrajina spolu so Spojenými štátmi vyvíjala na svojom území biologické zbrane. Proti rezolúcii hlasovali traja stáli členovia s právom veta – USA, Francúzsko a Spojené kráľovstvo, napísala agentúra Reuters.

Návrh rezolúcie popri Rusku podporila len Čína, ďalších desať členov BR OSN sa zdržalo hlasovania. Ruské tvrdenia o vývoji biologických zbraní na Ukrajine už skôr odmietol Kyjev aj Washington.

Od začiatku svojej invázie na Ukrajinu na konci februára Rusko niekoľkokrát uviedlo, že krajina s podporou amerického ministerstva obrany prevádzkuje na svojom území laboratóriá na výrobu biologických zbraní. Pre svoje tvrdenia však Moskva nikdy nepredložila žiadne dôkazy.

V návrhu rezolúcie, o ktorej BR OSN hlasovala, žiadalo Rusko zostavenie vyšetrovacej komisie. USA a Ukrajina ruské tvrdenia už skôr odmietli. Podľa západných diplomatov sú ruské snahy presadiť tému na zasadnutí BR OSN len stratou času.

Na konci októbra hovorca Vysokej predstaviteľky OSN pre odzbrojenie Izumi Nakamicuovej uviedol, že medzinárodná organizácia nemá žiadne poznatky, ktoré by potvrdzovali ruské tvrdenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet