Na hlavný obsah

Rusko vypálilo zhruba sto rakiet na Ukrajinu

Ide o najvyšší počet za jeden deň od 10. októbra.

Rusko vypálilo zhruba sto rakiet na Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské sily vypálili na ukrajinské územie v utorok (15. 11.) „približne 100 rakiet“ v rámci najnovšej vlny útokov zameraných na energetickú infraštruktúru, ktoré viedli k výpadkom prúdu a núteným odstávkam.

Pre ukrajinskú televíziu to uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

„Vypálených bolo už okolo 100 rakiet. Okupanti prekročili počet vystrelených rakiet z 10. októbra, keď ich vypálili 84,“ povedal Ihnat. „Ich primárnym cieľom sú kľúčové zariadenia infraštruktúry,“ poznamenal. Dodal, že niekoľko rakiet sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videu zverejnenom na platforme telegram v reakcii uviedol, že vystrelených bolo 85 rakiet. Zároveň varoval, že môže dôjsť k ďalším útokom. Prisľúbil však, že Ukrajina sa v boji proti ruským inváznym silám nevzdá. „Pracujeme, všetko obnovíme, prežijeme,“ zdôraznil.

Podľa analýzy stanice CNN zasiahli ruské raketové útoky v utorok najmenej desiatku miest a okresov na Ukrajine.

Ide zrejme o najväčšie útoky od 10. októbra, keď sa Moskva zamerala na ničenie elektrickej, vodnej a plynovej infraštruktúry po celej Ukrajine.

To, že zámerom Moskvy je útočiť predovšetkým na energetické zariadenia, potvrdil aj ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko.

Rakety zasiahli v utorok aj dve bytovky v Pečerskom obvode Kyjeva. Dosiaľ sa hlásila najmenej jedna obeť.

Medzi zasiahnutými mestami sú okrem Kyjeva aj Ľvov, Charkov, Žytomyr, Rivne, Kryvyj Rih a tiež Sumská či Poltavská oblasť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet