Na hlavný obsah

Rusko vystrelilo 70 rakiet, bez elektriny zostala väčšina odberateľov Ukrajiny

Väčšinu z rakiet zostrelila protivzdušná obrana.

Rusko vystrelilo 70 rakiet, bez elektriny zostala väčšina odberateľov Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v stredu (23. 11.) vypálilo na Ukrajinu približne 70 riadených striel, oznámila ukrajinská armáda.

Väčšinu z rakiet zostrelila protivzdušná obrana. Najnovší ruský úder na ukrajinskú energetickú infraštruktúru však spôsobil po celej krajine výpadky dodávok elektriny a vody. Dôsledky hlásili aj v susednom Moldavsku. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

„Odpálilo sa celkovo okolo 70 striel s plochou dráhou letu,“ uviedla ukrajinská armáda s tým, že zostrelila 51 rakiet a päť výbušných dronov.

Ukrajinské ministerstvo energetiky neskôr oznámilo, že „prevažná väčšina odberateľov elektriny bola odpojená“.

Výpadky elektriny

Predstavitelia v Kyjeve uviedli, že pri zásahu dvojpodlažnej budovy v metropole prišli o život traja ľudia a deväť ďalších utrpelo zranenia. Podľa starostu Vitalija Klička vypadli dodávky vody v celom meste.

Prerušenie dodávok elektriny hlásili v častiach Kyjeva, v celej okolitej Kyjevskej oblasti, v Charkove na východe, v meste Ľvov na západe. Tiež v Černihivskej, Kirovohradskej, Odeskej a Chmeľnyckej oblasti.

Štátny podnik Enerhoatom oznámil, že po útokoch v rámci núdzových opatrení odpojili od energetickej siete všetky tri jadrové elektrárne na Ukrajine, ktoré sú pod kontrolou Kyjeva.

Ministerstvo energetiky informovalo o dočasnom výpadku väčšiny tepelných a vodných elektrární. Energetici pracovali na obnovení dodávok, no vzhľadom na rozsah škôd budú potrebovať čas, zdôraznil rezort.

Bez elektriny zostala aj viac ako polovica Moldavska, ktoré si predvolalo ruského veľvyslanca. V oboch krajinách zaznamenali tiež výpadky internetu.

Kyjev pod paľbou

Na hlavné mesto Kyjev vypálilo 30 riadených striel, z toho 20 zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Oznámil to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Generál Zalužnyj na sociálnej sieti telegram napísal, že ukrajinské sily zostrelili 51 zo 67 ruských riadených striel.

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko oznámil, že pri ruských útokoch na Ukrajinu v stredu zahynulo sedem ľudí. Približne 36 osôb utrpelo zranenia, napísal britský denník The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet