Na hlavný obsah

Rusko zaplatí za všetky obete stalinského hladomoru, uviedol ukrajinský činiteľ

Svet si pripomína 90. výročie ukrajinskej národnej tragédie.

Rusko zaplatí za všetky obete stalinského hladomoru, uviedol ukrajinský činiteľ
Na snímke pamätník obetiam hladomoru z 30. rokov 20. storočia. Foto: Twitter/ukrpravda_news

Rusko zaplatí za všetky obete stalinského hladomoru aj za súčasné zločiny na Ukrajine. Pri príležitosti 90. výročia ukrajinskej národnej tragédie, pri ktorej v 30. rokoch minulého storočia zomreli milióny ľudí, to v sobotu (26. 11.) uviedol šéf kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby hladomor uznalo za genocídu.

Pri hladomore – na Ukrajine známom ako holodomor – zahynulo v rokoch 1932 až 1933 za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina podľa odhadov historikov 3,5 až šesť miliónov Ukrajincov.

Katastrofu vyvolala predovšetkým tvrdá politika komunistického režimu a zabavovanie obilia a dobytka miestnym obyvateľom. Niektoré krajiny sveta, rovnako ako časť historikov, hladomor považujú za úmyselne vyvolanú genocídu.

„Rusi zaplatia za všetky obete hladomoru a budú sa zodpovedať za dnešné zločiny,“ napísal Jermak na sieti Telegram. Pamiatku obetí hladomoru si Ukrajinci uctia zapálením sviečok, naplánovali aj celonárodnú minútu ticha.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia podľa serveru Ukrajinska pravda vyzvalo medzinárodných partnerov Ukrajiny, aby hladomor uznali za genocídu ukrajinského národa. A aby zabránili ďalším vojnovým zločinom, zločinom proti ľudskosti a genocíde zo strany Ruska.

„Cieľ ruskej inváznej genocídnej vojny sa nelíši od genocídy v rokoch 1932 až 1933 – zničenie ukrajinského národa a jeho štátnosti. Pokračujúcimi teroristickými útokmi na kritickú infraštruktúru, ničením historického a kultúrneho dedičstva a násilným transportom ukrajinských detí na ruské územie vedie Ruská federácia vojnu proti ukrajinskej identite,“ uviedlo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet