Na hlavný obsah

Ruský opozičný politik Jašin očakáva pobyt vo väzení

Hrozí mu desať rokov.

Ruský opozičný politik Jašin očakáva pobyt vo väzení
Ruský opozičný politik Ilja Jašin. Foto: ČTK / AP

Ruský opozičný politik Ilja Jašin, ktorému teraz hrozí desať rokov väzenia za šírenie informácií o vraždení civilistov v ukrajinskom meste Buča za ruskej okupácie, neľutuje, že neušiel z Ruska.

„Väznenie raz skončí, ale sebaúcta zostane,“ povedal v rozhovore, ktorý v stredu (23. 11.) zverejnil ruskojazyčný server Meduza, vychádzajúci v Lotyšsku. Súd, ktorý sa dnes začal zaoberať Jašinovým prípadom, mu predĺžil väzbu o šesť mesiacov.

Moskovskému komunálnemu politikovi Jašinovi sa zdá ľahšie vyrovnať s uväznením vo vlasti ako sa v exile trápiť pochybnosťami a pokúšať sa ospravedlniť. „Je jednoduchšie inkasovať úder ako utiecť pred žŕdkou,“ povedal Meduze.

Od júna je vo väzbe. Čelí obvineniu zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde a z vyzývania na nenávisť.

Jašin v stredu súd požiadal o prepustenie na slobodu dovtedy, kým bude jeho proces pri konci. „Ak by som chcel utiecť, tak som to mohol urobiť dávno,“ podčiarkol podľa spravodajcu agentúry AFP.

V rozhovore so serverom Meduza povedal, že ľutuje iba svoje podcenenie brutality režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Ľutujem snáď len vlastnú naivitu. Moji spolupracovníci a ja sám sme celý čas žili v ilúziách a verili, že možno nejako zásadne zmeniť putinoský systém civilizovanými metódami. Napríklad zhromaždíme milión podpisov pod petíciu, zvolíme 500 mestských poslancov, usporiadame demonštráciu či sériu protestov. Napíšeme článok či natočíme video, v ktorom všetko zrozumiteľne vysvetlíme,“ povedal Jašin,

Ešte chvíľu a Putin sám utečie a sloboda nás radostne privíta pri vchode,“ dodal.

Spomenul aj Nemcovova

„Ako hovoril (zavraždený opozičný politik) Boris Nemcov, my sme zakaždým, v každej historickej etape podceňovali zvrátenosť toho človeka (Putina), a preto sme prehrávali. Na demonštrácie reagoval zmlátením demonštrantov v mestských uliciach a väznením. Po protikorupčnom vyšetrovaní, vedenom Nemcovom a (ďalším opozičným politikom Alexejom) Navaľným, nasledovali vraždy a pokusy o sprevádzkovanie zo sveta. A odpovedal na otázku týkajúcu sa striedania pri moci veľkou a krvavou vojnou,“ vyhlásil.

Dodal však, že na druhej strane sa možno spýtať, čo iné mala opozícia robiť.

„Mala sa snáď stať bezohľadnejšou, podpaľovať, vyhadzovať do povetria a zabíjať? To nebolo možné, nie sme vrahovia, sme z iného cesta. Viem, že som poctivo a dôsledne robil všetko, čo som mohol v podmienkach silnejúcej diktatúry. Ale naozaj je mi ľúto, že to neprinieslo vytúžený výsledok a moja krajina sa zvrhla v príšerný zmätok krvi a špiny,“ vyhlásil Jašin.

Nemyslí si, že po Putinovi sa všetko automaticky vráti do normálneho stavu, skôr Rusko čaká pochmúrne obdobie zmätkov a dosť pravdepodobne vláda vojenskej junty, ktoré sa občania budú musieť postaviť podobne ako v auguste 1991 pokusu o komunistický puč.

Budúce krásne Rusko samo od seba nevznikne, ale Jašin sa domnieva, že demokrati by tentoraz mohli vyhrať, pretože spoločnosť je unavená agresiou a násilím a demokrati ponúkajú ľuďom mier a pokojný rozvoj.

Dodal, že pri pohľade na dejiny Ruska, vidno veľa krvi a krutosti. Po stáročia ruský ľud zaháňali do nevoľníctva a zaobchádzali s ním ako s dobytkom. Pripomenul však, že ľudia vždy kládli odpor.

„Vždy sa našli ľudia, ktorí v beznádejnej situácii a často za cenu obetovania vlastného života narovnali ramená a vystúpili proti. V duši národa sa bez ohľadu na všetko zachovalo ťaženie k slobode a spravodlivosti. Žije v nás. Ani cár, ani červení komisári, ani generálni tajomníci, ani tajní agenti ich nedokázali vypáliť. Preto verím, že Rusko nakoniec bude slobodné a spravodlivé,“ pokračoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet