Na hlavný obsah

Ruský špión sa vydával za Čecha. Chcel získať informácie od francúzskych inžinierov

Cieľom bolo získať informácie napríklad o vedeckom výskume.

Ruský špión sa vydával za Čecha. Chcel získať informácie od francúzskych inžinierov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ruský špión sa vo Francúzsku vydával za českého konzultanta, aby získal na spoluprácu nádejných mladých inžinierov. Informoval o tom denník Le Monde s odvolaním sa na zdroj z ministerstva vnútra. Podľa neho ruskí agenti na inzertnom serveri hľadali perspektívnych študentov a absolventov prestížnych škôl, ktorí tu ponúkali doučovanie.

Na stretnutiach sa z nich potom snažili vylákať citlivé informácie o politike, výskume či technologických inováciách.

V roku 2020 jeden zo zamestnancov veľkej francúzskej technologickej spoločnosti ponúkal doučovanie matematiky na inzertnom serveri Leboncoin.fr. Prostredníctvom stránok ho oslovil český konzultant. Ten sa chcel zdokonaliť vo svojich vedomostiach. Ich lekcie sa potom konali raz za tri týždne.

Za českého konzultanta sa ale vydával príslušník ruskej civilnej rozviedky SVR Valentin Vladimirovič Zacharov. Mal na starosti vedecké a technologické záležitosti v ekonomickej kancelárii ruského veľvyslanectva v Paríži.

Zacharov po niekoľkých hodinách navrhol, že by si mladý inžinier mohol prilepšiť. A to keby mu poskytol dokumenty o vedeckom výskume v určitých technologických odboroch.

Získavanie citlivých informácií

Muž, ktorého denník opisuje ako „nováčika so žiarivou budúcnosťou vo francúzskom vojensko-priemyselnom odbore“, spočiatku netušil žiadne postranné úmysly. Rozhovory sa mu zdali „neškodné a legitímne“. Pochybnosti sa u neho však začali objavovať, keď Zacharov trval na získaní citlivých informácií, ktoré sa priamo týkali jeho práce.

V novembri 2020 špióna deportovali. Stalo sa to po tom, čo ho pristihli pri odovzdávaní hotovosti tomuto inžinierovi výmenou za dokumenty obsahujúce analýzu pokročilých technológií.

Pri zatknutí policajtom tvrdil, že je český konzultant, kým ho nekonfrontovali s kópiou jeho oficiálnej diplomatickej akreditácie od ministerstva zahraničných vecí.

Prípad podľa denníka ilustruje novú taktiku ruských špiónov vo Francúzsku. Podľa zdroja z ministerstva vnútra bol v posledných rokoch zdokumentovaný tucet podobných prípadov, keď ruskí agenti odpovedali na inzeráty na internetovej stránke.

Zakaždým sa zamerali na „neskúsených, ale vysoko potenciálnych“ študentov, absolventov prestížnych škôl a mladých odborníkov. Vybraných kandidátov považovali za osoby, ktoré by v budúcnosti mohli zastávať zodpovedné pozície v technologických firmách alebo vo francúzskej štátnej správe.

Ich cieľom bolo získať dôverné alebo citlivé informácie týkajúce sa predovšetkým domácej politiky, vedeckého výskumu a technologických inovácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet