Na hlavný obsah

S predvianočným obdobím súvisí aj dopyt po spotrebných úveroch

Je však vhodné zvážiť svoje finančné možnosti a to, či má dlh zmysel.

S predvianočným obdobím súvisí aj dopyt po spotrebných úveroch
Na ilustračnej snímke vianočné ozdoby. Foto: RTVS

Black Friday, zlatý týždeň a povzbudzovanie na neustále nakupovanie. Aj takto vyzerá predvianočné obdobie, s ktorým súvisí dopyt po spotrebných úveroch. Je dobré však zvážiť svoje finančné možnosti, aj to, či takýto dlh má zmysel.

Vianočná reklama vyvoláva v ľuďoch pocit naliehania na kúpu vecí, ktoré si často nemôžu dovoliť. Financovanie spotrebným úverom je však nutné dobre zvážiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Každá banka, ale aj nebanková spoločnosť, ktorá poskytuje úver má povinnosť ho poskytovať tak, aby človek bol schopný, úver splatiť. Čiže už pri poskytnutí úveru musí skúmať, či je schopný klient splátku splatiť. Hovorí sa tomu zodpovedné požičiavanie. Tto znamená, že banka nemôže dať úver tomu, kto by ho nemohol splatiť,“ povedal Roman Fusek, riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov Národná banka Slovenska (NBS).

„Pri spotrebnom úvere si treba všímať si najmä RPMN, čo je kľúčový ukazovateľ. Ten vám odráža celkovú cenu nákladov úveru, vrátane všetkých poplatkov a poistného,“ uviedla Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej Bankovej Asociácie (SBA).

Zmena taktiky

Podľa marketingových špecialistov, banky tento rok menia taktiku, ktorá už nemotivuje kupovať vianočné darčeky na spotrebný úver.

„V aktuálnom Vianočnom období, vidíme predovšetkým reklamy, ktoré máju pozitívny charakter, snažia sa komunikovať hodnoty. Práve preto sa firmy a hlavne banky, obmedzujú v reklamách, ktoré by boli priamo produktové, a tým by vyzývali ľudí k tomu aby si zobrali nový uver, aj keď v tomto období, možno niektorí o takejto možnosti uvažujú,“ vysvetlil Martin Dodok, marketingový špecialista.

Ak sa rozhodnete financovať Vianoce spotrebným úverom, treba myslieť na to, že splatnosť úveru by nemala byť dlhšia ako životnosť veci, ktorú si na úver kupujete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko