Na hlavný obsah

S vládou Hegera nie je spokojná ani jedna tretina obyvateľstva

Ďalšia časť ľudí si myslí, že by mala podať demisiu.

S vládou Hegera nie je spokojná ani jedna tretina obyvateľstva
Premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

S vládou Eduarda Hegera (OĽANO) nie je spokojná ani jedna tretina obyvateľstva. Ďalšia časť ľudí si myslí, že by mala podať demisiu. Z exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS vyplýva aj to, že ochota ľudí ísť voliť sa stráca.

Ak by sa mali konať parlamentné voľby, ešte začiatkom roka by sa na nich zúčastnilo 70 percent ľudí. V nedeľu (13. 11.) prieskum od Medianu ukazuje, že voliť by išla iba polovica ľudí z viac ako tisícky opýtaných. A zvyšná časť by ostala doma.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Necítia sa povinní predstierať nejakú občiansku zodpovednosť. Tých 50 percent je celkom úmerný frustrácii, ktorá narastá v našej spoločnosti, ktorá je určite aj zrkadlom toho, ako sa politické strany navzájom znevažujú,“ uviedla Zuzana Kusá, sociologička zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Bratislave

S vládou Hegera je dnes spokojných iba 23 percent opýtaných ľudí. Nespokojných až 70. V tomto prípade sa však štatistiky zlepšili.

„Najnižšia bola v marci roku 2021, kedy bola len na úrovni 14-tich percent,“ ozrejmil Michal Mislovič, obchodný riaditeľ Median SK.

Nejde o nič výnimočné

„Ak sa pozrieme na dôveru vláde, tak to nie je nejaké výnimočne významne nízke číslo. Ak by sme sa pozreli hlbšie do dát, napríklad od roku 2015, tak zistíme že dôvera vláde sa vždy pohybuje na úrovni okolo 20-tich percent,“ dodal Mislovič.

So súčasnou vládou sú spokojné častejšie ženy a obyvatelia Prešovského kraja. Naopak, nespokojnosť prevláda u mužov a ľudí s vyšším dosiahnutým vzdelaním.

Na otázku, či by mala vláda podať demisiu odpovedá „nie“ iba 30 percent ľudí. Dvojnásobne viac opýtaných si želá, aby táto vláda skončila.

Predčasné voľby si najviac želajú podporovatelia strán Republika, Smer-SD, ĽSNS a Hlas-SD. Z vládnucich strán sú to najčastejšie voliči hnutia Sme rodina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko