Na hlavný obsah

Samosprávy avizujú zvyšovanie daní

Dôvodom má byť daňový bonus a rodinný balík.

Samosprávy avizujú zvyšovanie daní
Ilustračná snímka mestského úradu v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Zvyšovaniu miestnych daní a poplatkov sa zrejme nevyhnú ani krajské mestá Banská Bystrica a Žilina. Samosprávy tvrdia, že peniaze, ktoré dá štát rodinám, zoberie mestám a obciam. Tie pritom zabezpečujú služby svojim obyvateľom.

Mesto Banská Bystrica tvrdí, že pre daňový bonus a rodinný balík príde takmer o pol milióna eur. Tieto peniaze si budú musieť od ľudí vybrať naspäť.

„Financie, ktoré štát dá rodinám, zoberie samosprávam. Banská Bystrica, ako aj iné mestá a obce na Slovensku, budú musieť pristúpiť k nepopulárnym opatreniam,“ uviedla hovorkyňa mesta Banská bystrica Dominika Adamovičová. K takýmto opatreniam patrí zvyšovanie daní, poplatku za komunálny odpad alebo za škôlky.

Peniaze chýbajú aj v žilinskej pokladnici

Poplatky sa zrejme zvýšia aj Žilinčanom. Mestu chýba v pokladnici desať miliónov eur. „Chýbajú nám peniaze na mzdy, peniaze pre mestskú políciu, na efektívne fungovanie dopravného podniku, na osvetlenie a takto by som mohol pokračovať ďalej,“ priblížil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Vyššie dane v Žiline však vykryjú iba polovicu chýbajúcej sumy. Tú druhú dofinancuje mesto úverom. Aj Banská Bystrica a Žilina sa v utorok (29. 11.) plánuje zapojiť do protestu pred Národnou radou SR, ktorým chcú zástupcovia samospráv presvedčiť poslancov, aby nehlasovali za súčasný vládny návrh zákona o dani z príjmov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo financií sa údajne nechystá obmedziť samosprávam výšku podielových daní. „Práve naopak, navrhuje kompenzovať dopady legislatívnych zmien na samosprávu z dane z príjmov právnických osôb. Tie sa obciam a vyšším územným celkom budú rozdeľovať rovnakým spôsobom ako výnos dane z príjmov fyzických osôb,“ uviedol rezort.

Podľa ústredného riaditeľa Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka má daňový bonus „negatívny dopad na ekonomickú stabilitu samospráv“. Veľké samosprávy budú musieť škrtať, tie menšie budú mať vážne existenčné problémy, dodal.

O prípadnom zvyšovaní miestnych daní a ďalších poplatkov môžu mestskí poslanci rozhodnúť už na najbližšom rokovaní zastupiteľstva v polovici decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny