Na hlavný obsah

Samosprávy majú problém zostaviť budúcoročný rozpočet

Môžu za to ceny energií a povinnosti súvisiace s odpadmi.

Vypínajú verejné osvetlenie, znižujú teplotu v budovách alebo hľadajú alternatívne spôsoby získavania energie. To sú len niektoré zo spôsobov, akými bojujú samosprávy so zvyšujúcimi sa cenami.

Mnohé samosprávy avizujú problémy so zostavením budúcoročného rozpočtu. Situáciu im komplikujú nielen neustále sa meniace ceny energií, ale napríklad aj nové povinnosti v nakladaní s odpadmi, ktoré začnú platiť od nového roka. Komunálny odpad už nebude možné vyvážať priamo na skládku, pred tým bude musieť prejsť úpravou.

„Vypuklým problémom je mechanicko-biologická úprava odpadu, ktorá prináša ďalšie problémy a neistoty, pretože nevieme, čo nás čaká,“ hovorí podpredsedníčka banskobystrického regionálneho združenia obcí Martina Kubišová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Starostka Povrazníka Ivona Patarášová bude počas vykurovacej sezóny úradovať u seba doma. Chce tak šetriť náklady za energie. „To nie je riešenie, že my budeme uťahovať. my už nemáme z čoho uťahovať. Zostaviť ten rozpočet je veľmi ťažké, pretože keď si to prerátate, ja mám rozpočet nejakých do 50 tisíc,“ dodala.

Mestá a obce majú čas zostaviť budúcoročný rozpočet do konca roka. Ak sa im to nepodarí, môžu využiť takzvané rozpočtové provizórium, počas ktorého sú napríklad obmedzené investície a dotácie.

Oveľa horším scenárom je, keď sa obec dostane do platobnej neschopnosti a nemá peniaze na splácanie záväzkov.

„Tam je možnosť obrátiť sa na ministerstvo financií, so žiadosťou o dofinancovanie, o poskytnutie mimoriadnej dotácie. Alebo na okresný úrad v sídle kraja, kde sa nachádzajú a skúsiť celý tento problém riešiť takýmto spôsobom,“ hovorí Katarína Sýkorová z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Poslednou možnosťou je spravidla nútená správa, keď obec prichádza o možnosti nakladania s majetkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny