Na hlavný obsah

SaS nepodporí návrh štátneho rozpočtu na budúci rok

Nesúhlasí ani so zmenami v druhom pilieri.

SaS nepodporí návrh štátneho rozpočtu na budúci rok
Poslanec Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Poslanci SaS sa nezúčastnia rokovania o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2023, ktoré navrhol štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Podľa vyjadrenia predsedu SaS Richarda Sulíka návrh v tejto podobe nepodporia.

„Rokovaní sa nezúčastníme a štátny rozpočet nepodporíme,“ povedal Sulík s tým, že strana má na to veľa dôvod. Medzi hlavnými sú však rekordný deficit na úrovni 7,9 miliardy eur (6,44 % HDP) a fakt, že návrh neobsahuje výdavkové limity.

„Už v apríli tohto roku sme prijali zákon, že výdavkové limity budú v štátnom rozpočte. Zrazu tam nie sú,“ vysvetlil Sulík. Dodal, že za toto Slovensko kritizuje Európska komisia. Hrozí tiež podľa neho, že EK Slovensku skráti alebo zastaví platby z plánu obnovy.

Strane sa tiež nepozdáva, že v návrhu je zakotvený aj 3,5-miliardový balík, ktorým bude podľa ľubovôle disponovať minister financií Igor Matovič (OĽANO). „A bude môcť používať tieto peniaze na rôzne svoje atómovky. Pod takéto niečo sa určite nepodpíšeme,“ dodal.

Výhrady majú aj k druhému pilieru

SaS tiež neplánuje podporiť novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, pokiaľ v nej nezahrnú možnosť jednorazového výberu, alebo ak výber bude podliehať zdaneniu.

„Dali sme si podmienku, že tam musí byť jednorazový výber, lebo to zvyšuje slobodu sporiteľa a pripravili sme pozmeňovací návrh, ktorý predložil (poslanec za SaS) Peter Cmorej,“ povedal Sulík.

Podobný pozmeňovací návrh poslanca Petra Kremského (OĽANO) Sulík odmietol, pretože ráta so zdanením jednorazového výberu z nasporenej čiastky v druhom pilieri. „Ak by mal návrh poslanca Kremského prejsť, tak celú novelu nepodporíme,“ dodal Sulík.

Poslanec Cmorej doplnil, že okrem tohto bodu novelu zákona dobre pripravili a SaS by ju nemala problém podporiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika