Na hlavný obsah

Scholz nevylúčil návrat uneseného vietnamského politika do Berlína

Verí tiež, že sa vzťahy medzi Nemeckom a Vietnamom zlepšia.

Scholz nevylúčil návrat uneseného vietnamského politika do Berlína
Na snímke je (zľava) nemecký premiér Olaf Scholz a vietnamský premiér Pham Minh Chinh. Foto: RTVS

Nemecký kancelár Olaf Scholz nevylúčil, že by sa unesený vietnamský politik vrátil naspäť do Berlína. Ide o Vietnamca, ktorého tajná služba uniesla aj pomocou slovenského vládneho špeciálu.

Únos Trinh Xuan Thanha v roku 2017 viedol nielen k diplomatickej roztržke medzi Berlínom a Hanojom, ale aj k zmrazeniu bilaterálnych obchodných vzťahov. To sa má teraz zmeniť, a to aj napriek tomu, že Olaf Scholz nastolil nepríjemné témy.

„Otvorene sme hovorili aj o otázkach, na ktoré máme odlišné názory. Vyjadrili sme naše obavy o stav občianskej spoločnosti a ľudských práv vo Vietname. Kladieme dôraz na to, aby dialóg a výmena v celkom konkrétnych otázkach viedli aj ku konkrétnemu zlepšeniu,“ tvrdí Scholz.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na tlačovej konferencii v Hanoji kancelár tiež potvrdil, že rokoval aj o únose Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu v roku 2017. Podľa kancelára Nemecko očakáva aj v tejto otázke veľký pokrok.

„Pod pojmom veľký pokrok sa dá rozumieť aj to, že uneseného Trina budú môcť opäť navštíviť nemeckí diplomati, čo býva prax pred prepustením. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí sa o to už roky snaží a konečne to prináša aj výsledky. Berlín neprestal vyvíjať úsilie, aby sa Trin vrátil späť do Nemecka,“ povedal vietnamský novinár Khoa Le Trung.

Aj keď stále nie je jasné, kedy sa tak stane, z Vietnamu prichádzajú signály, že to dlho trvať nemusí a Trin sa vráti k svojej rodine do Berlína.

Manželka uneseného Trinh Xuan Thanha na súdnom pojednávaní minulý týždeň v Berlíne povedala, že podmienky vo vietnamskom väzení sa pre jej manžela v poslednom čase značne zlepšili. Vietnamské úrady mu okrem iného umožňujú aj denne prístup na internet, a to asi na dve hodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet