Na hlavný obsah

Scholz požiadal čínskeho prezidenta, aby využil svoj vplyv na Rusko

Obaja politici sa zhodli na neprijateľnosti jadrových hrozieb.

Scholz požiadal čínskeho prezidenta, aby využil svoj vplyv na Rusko
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz požiadal pri návšteve Číny prezidenta Si Ťin-Pchinga, aby v súvislosti s vojnou na Ukrajine využil svoj vplyv na Rusko. Obaja politici sa zhodli na neprijateľnosti jadrových hrozieb.

Scholz prišiel na niekoľkohodinovú návštevu do Číny ako prvý líder členskej krajiny Európskej únie a skupiny vyspelých štátov sveta G7 od začiatku pandémie covid-19. Jeho cesta ale vyvolala pochybnosti v Nemecku i inde v Európe, uvádza stanica BBC.

Na tlačovej konferencii v Pekingu Scholz túto kritiku odmietol so slovami, že v kríze je viac ako kedykoľvek predtým potrebné spolu rokovať. „Je to dobré a správne, že som dnes v Pekingu,“ povedal.

Témou rokovania bola tiež situácia na Ukrajine. Kancelár požiadal Sia, aby využil svoj vplyv na Rusko. Vyzval tiež ruského prezidenta Vladimira Putina, aby neodmietal predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny. „Z hladu sa nesmie robiť ďalšia zbraň,“ poznamenal Scholz. Dohoda vyprší 19. novembra.

Požiadal tiež čínskeho prezidenta, aby „sa aktívne podieľal na boji proti hladu vo svete“. Ako významné krajiny poskytujúce pôžičky majú podľa kancelára Nemecko a Čína mimoriadnu zodpovednosť a musia brániť ďalšiemu zadlžovaniu najchudobnejších štátov.

Si podľa Scholza, rovnako ako on, zastáva názor, že je neprijateľné hroziť jadrovými zbraňami. Ich použitím by Rusko prekročilo hranicu, akú si stanovili krajiny sveta, oznámil Scholz. Čína je podľa neho „veľká krajina“, ktorá má zodpovednosť za svetový mier.

Čína čelí vo svete kritike okrem iného za potláčanie ľudských práv menšín. K tomu Scholz povedal, že považuje „za dôležité povedať, že je presvedčený“ o univerzálnom charaktere ľudských práv.

Politika jednej Číny

Tlačová konferencia sa konala po Scholzovom stretnutí s premiérom Li Kche-čchiangom, pri ktorom došlo aj na tému Taiwanu, ktorý Čína považuje za svoju súčasť. „Praktikujeme, rovnako ako USA a ďalšie štáty, politiku jednej Číny. Dal som jasne najavo, že akákoľvek zmena v štatúte Taiwanu musí prebehnúť pokojnou cestou alebo za vzájomnej zhody,“ uviedol Scholz.

Na rokovanie o ekonomických témach povedal, že ekonomické vzťahy musia byť vzájomné a založené na princípe rovnosti. Scholz sa do Číny vydal v čase, keď je doma kritizovaný za to, že presadil čínskej štátnej lodnej spoločnosti majetkový vstup do terminálu v hamburskom prístave. Časť ministrov na to reagovala s rozhorčením.

BBC k tomu uvádza, že nikto si nie je istý, prečo je Scholz ako bývalý hamburský starosta v tejto veci taký odhodlaný. Niektorí komentátori sa domnievajú, že jeho motívom bolo priviezť Si Ťing-Pchingovi „darček“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet