Na hlavný obsah

Schválil sa rozpočet pre Európsku vesmírnu agentúru na najbližšie tri roky

Predstavili aj nový tím astronautov.

Schválil sa rozpočet pre Európsku vesmírnu agentúru na najbližšie tri roky
Na snímke logo Európskej vesmírnej agentúry ESA. Foto: The European Space Agency

Európska vesmírna agentúra (ESA) v stredu (23. 11.) oznámila, že ministri členských krajín schválila jej rozpočet 16,9 miliardy eur na nasledujúce tri roky. Informovala o tom agentúra AFP.

Najnovší rozpočet ESA bude o 17 % vyšší ako trojročný rozpočet z roku 2019. Generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher pôvodne žiadal až 18,5 miliardy eur.

Na zasadnutí povedal, že navýšenie rozpočtu je pre Európu nevyhnutné, aby „jej neutiekol vlak“ v porovnaní s konkurenciou – USA a Čínou.

„Keďže inflácia je taká vysoká, musím povedať, že na mňa toto číslo veľmi zapôsobilo,“ reagoval Aschbacher na schválenie rozpočtu.

O rozpočte ESA rozhodlo 22 členských štátov na dvojdňovom ministerskom zasadnutí v Paríži. Financie sú určené na prieskum vesmíru, monitorovanie klimatických zmien a iné projekty.

Medzi členmi tímu je aj Čech

ESA predstavila nový tím astronautov pre vesmírny program, vyberala z bezmála 22 600 ľudí. Členom záložného tímu je aj český stíhací pilot Aleš Svoboda. Uspel ako jediný z približne 200 Čechov, ktorí sa do projektu prihlásili.

„Pre mňa to bol vždy detský sen. Už ako dieťa som chodil v Brne do planetária, vždy som sa zaujímal o vesmír, o letectvo a kozmonautiku. A beriem to ako také logické pokračovanie toho, čo robím teraz,“ povedal Svoboda vo vysielaní Českej televízie.

Sloboda vyštudoval Univerzitu obrany v Brne, do českej armády vstúpil v roku 2005, o tri roky neskôr sa stal pilotom. Pôsobí na základni v Čáslavi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet