Na hlavný obsah

Seniori si často nedokážu privolať pomoc sami

V Trenčianskom kraji testujú systém inteligentnej asistentky.

Po 12 hodinách si zavolala pomoc. Osemdesiatštyriročná Popradčanka sa po náhlej nevoľnosti nedokázala postaviť na nohy. Namiesto záchranky telefonicky kontaktovala suseda. Záchranári sa s podobnými situáciami stretávajú často. Sú však prípady, keď si seniori nedokážu pomoc privolať.

Pani Mária mala šťastie v nešťastí. Bez mobilu neprejde ani z izby do kuchyne. Pomoc si však zavolala až po niekoľkých hodinách. Stále verila, že sa jej polepší. Blízkych príbuzných už nemá, a preto zavolala susedovi. Do bytu sa musel dostať násilím.

V tomto prípade sused zareagoval okamžite, poskytol prvú pomoc a zavolal záchranku. Podľa záchranárov v týchto situáciách netreba váhať. „Najdôležitejšie je, keď majú príznaky cievnej mozgovej príhody, bolesti na hrudníku, infarktu, aby čo najskôr volali záchrannú službu. Starší ľudia sa naučili, že nechcú nikoho otravovať, a to môže mať fatálne následky,“ uviedol prezident Slovenskej komory záchranárov František Majerský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nečakaná choroba alebo úraz môže seniorov náhle prekvapiť. Mnohí však nechcú opustiť svoje domovy. Alternatívou sú terénni pracovníci a najnovšie aj moderné technológie.

V súčasnosti je priekopníkom v tejto oblasti Trenčiansky kraj (TSK), kde testujú vo vybraných domácnostiach systém inteligentnej domácej asistentky. Dokáže vyhodnotiť neobvyklé situácie aj bez aktivácie SOS tlačidla.

„Tento systém dokáže zabezpečiť pomoc. Pošle krátku správu dohliadajúcej osobe a dohliadajúca osoba spätným zavolaním preverí o akú situáciu ide,“ vysvetlila Elena Nekorancová, vedúca oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK. Od februára by sa do pilotného projektu malo zapojiť približne 800 domácností v Trenčianskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko