Na hlavný obsah

Severná Kórea odpálila ďalších 17 rakiet

Následne vypálili 100 delostreleckých striel.

Severná Kórea odpálila ďalších 17 rakiet
Na ilustračnej snímke ľudia sledujú televízne spravodajstvo o odpálení severokórejskej rakety. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v stredu (2. 11.) podľa juhokórejskej armády odpálila zo západného a východného pobrežia 17 rakiet. Medzi nimi boli aj tri balistické rakety krátkeho doletu. Odpálenie 17 rakiet za jediný deň je doterajší rekord, uviedli spravodajské agentúry.

O niekoľko hodín na to Pchjongjang vypálil vyše 100 delostreleckých striel do nárazníkovej zóny zriadenej na základe dohody so Soulom, uviedla juhokórejská armáda. Streľbou podľa nej porušili dohodu z roku 2018, ktorej cieľom bolo znížiť napätie medzi oboma časťami polostrova.

Zo strany Pchjongjangu išlo o vyhrážku Južnej Kórei a Spojeným štátom pre ich terajší niekoľkodňový vojenský výcvik.

Južná Kórea v reakcii na poslednú zo série severokórejských raketových testov vystrelila severne od spoločnej námornej hranice s KĽDR tri rakety vzduch-zem.

Severokórejská armáda rakety vystrelila z oblasti okolo mesta Wonsan na juhovýchode krajiny a z viacerých ďalších miest, píše agentúra AP. Jedna z nich dopadla do medzinárodných vôd 26 kilometrov od námornej hranice s Južnou Kóreou.

Podľa Soulu je to od rozdelenia Kórejského polostrova v roku 1948 prvýkrát, čo strela dopadla tak blízko námornej hranice. Táto raketa letela smerom k ostrovu Ullungdo ležiacemu 120 kilometrov na východ od Kórejského polostrova v Japonskom mori.

Na ostrove vyhlásili letecký poplach a ľudia sa utekali schovať do krytov. Velenie juhokórejskej armády tvrdí, že konanie Severnej Kórei nebude tolerovať a označilo ho za za bezprecedentné.

Narušili teritoriálne vody, tvrdí Jun

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol na krízovom stretnutí s bezpečnostnými činiteľmi nariadil, aby urýchlene podnikli bližšie nešpecifikované kroky proti KĽDR, aby pocítila dôsledky svojej provokácie.

Povedal, že dopad severokórejskej rakety v blízkosti hranice považuje za „de facto narušenie našich teritoriálnych vôd“. Účastníci stretnutia tiež odsúdili, že Pchjongjang sa k provokáciám odhodlal v čase, keď Južná Kórea smúti za obeťami tlačenice počas sobotňajších osláv Halloweenu v Soule. 

Spojené štáty a Južná Kórea v pondelok (31. 10.) začali rozsiahle cvičenie letectva, počas ktorého stovky vojnových lietadiel 24 hodín denne vykonávajú simulované útoky.

KĽDR tieto manévre označila za provokáciu a varovala, že proti USA a Južnej Kórei môže nasadiť jadrové zbrane, aby „zaplatili tú najhoršiu cenu v dejinách“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet