Na hlavný obsah

Severokórejské raketové testy znepokojujú Spojené štáty

Požiadali preto o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Severokórejské raketové testy znepokojujú Spojené štáty
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo štvrtok (3. 11.) požiadali o verejné zasadnutie Bezpečnostnej rady (BR) OSN v piatok (4. 11.) pre bezprecedentný počet rakiet odpálených severokórejskou armádou v jediný deň.

A to vrátane neúspešnej medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá podľa juhokórejských zdrojov zlyhala pri oddeľovaní hlavice.

S návrhom na schôdzku BR OSN už súhlasili Francúzsko, Veľká Británia, Nórsko, Albánsko a Írsko, uviedli podľa agentúry Reuters diplomatické zdroje.

Severná Kórea vo štvrtok a v stredu (2. 11.) odpálila množstvo striel vrátane balistických a jednej medzikontinentálnej balistickej rakety.

Japonsko pre odpaly v troch prefektúrach vyhlásilo poplach. Pôvodné správy, že jedna z rakiet preletela nad severom Japonska, sa však nepotvrdili a japonské ministerstvo obrany neskôr uviedlo, že raketa sa stratila z radarov nad Japonským morom.

Reuters uvádza, že severokórejské odpaly sú odpoveďou na spoločné cvičenie letectva USA a Južnej Kórey, ktoré sa malo konať od pondelka (31. 10.) do piatka. Obe krajiny sa však rozhodli vojenské cvičenie predĺžiť, čo KĽDR označila za riskantné a zlé.

BR OSN už skôr Severnej Kórey zakázala vykonávať jadrové testy a testy balistických rakiet. Porušovanie týchto nariadení v uplynulých rokoch vyvolalo sériu sankcií voči Pchjongjangu s cieľom znemožniť financovanie jeho vojenských programov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet