Na hlavný obsah

Školy nemôžu kontrolovať, čo majú deti v batohoch bez súhlasu rodičov

Odborári pre ne žiadajú väčšie právomoci.

Návod na ochranu detí v školách bude Slovensko hľadať vo Fínsku. Premiér Eduard Heger (OĽANO) tak reaguje na útok školáka v Novákoch. Riaditelia nemajú možnosti, ako deti kontrolovať. Podľa školských odborárov by mali dostať väčšie kompetencie.

V školách to funguje tak, že ak aj majú učitelia podozrenie, že školák priniesol nebezpečný predmet, nemôžu dieťa skontrolovať. Potrebujú na to súhlas rodiča.

„Rodičia sú tí, ktorí nesú plnú zodpovednosť za to, ako dieťa prichádza do školy pripravené a čo si nesie v školskej taške. Škola má v tomto naozaj obmedzené možnosti. Dokonca nemáme ani možnosť školskú tašku deťom prehľadať bez informovaného súhlasu,“ vysvetlila Erika Drgoňová zo Združenia základných škôl Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Príklad z Novák nebol jediný, keď školák útočil na spolužiakov. Podobný prípad, ktorému však učitelia zabránili včas, sa stal nedávno aj v Gelnickom okrese. Napätie v spoločnosti stúpa, deti sa necítia v školách bezpečne. Kontroly, či už detektorom kovov, alebo osobnými prehliadkami, by to podľa psychologičky len vystupňovali.

Účinnejšie by podľa nej bolo, ak by sa učitelia venovali deťom viac a rovnako aj rodičia. Školskí odborári hovoria, že legislatíva by sa mala upraviť tak, aby mali riaditelia väčšie kompetencie. „Školská legislatíva by mohla dať vyššie právomoci riaditeľom, ktorí by si mohli vo vlastnom vnútornom predpise tieto veci ošetriť,“ uviedol predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Inšpiráciu na lepšiu ochranu detí v školách bude vláda hľadať vo Fínsku. „Beriem so sebou aj policajného prezidenta, aby sme sa mohli pozrieť, akým spôsobom polícia a rezort školstva spolupracuje. Vypracujeme konkrétnu analýzu a postup, ako toto zlepšiť, aby deti boli v bezpečí, a potom budeme navrhovať konkrétne kroky,“ dodal Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko