Na hlavný obsah

Slováci nechcú za susedov Rómov, moslimov či ľudí s radikálnymi názormi

Tretine opýtaných by ako susedia prekážali homosexuáli.

Slováci nechcú za susedov Rómov, moslimov či ľudí s radikálnymi názormi
Rómovia, moslimovia či ľudia s radikálnymi názormi - takéto osoby by Slováci najčastejšie nechceli mať za susedov. Foto: Unsplash

Rómovia, moslimovia či ľudia s radikálnymi názormi – takéto osoby by Slováci najčastejšie nechceli mať za susedov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS na reprezentatívnej vzorke 1 011 respondentov vo veku 18 a viac rokov.

Prieskum realizovala od 25. októbra do 8. novembra tohto roku. Zameraný bol aj na vnímanie homosexuality a migrantov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Viac ako dve tretiny opýtaných by za susedov nechceli mať Rómov. Analytik agentúry MEDIAN SK Michal Mislovič hovorí, že je to pomerne prekvapujúce, keďže na jar to deklarovala len vyše polovica opýtaných.

„V tejto oblasti môžeme vnímať negatívnejší pohľad na minoritné časti obyvateľstva. Polovica obyvateľov deklaruje, že by za svojich susedov nechcela mať moslimov, približne polovica by nechcela ľudí s radikálnymi názormi,“ doplnil Mislovič.

Tretine opýtaných by ako susedia prekážali homosexuáli a Rusi, pätine Ukrajinci a židia a 14 percentám Maďari. "Obyvatelia našej krajina majú po všetkých udalostiach a krízach, ktorými museli prejsť, trošku radikálnejšie názory. Majú väčší odpor k rôznym témam, ktoré sa v súčasnosti v našej spoločnosti, ale aj politike riešia," hovorí Mislovič.

Viac ako 70 % opýtaných deklarovalo, že homosexualita by mala byť tolerovaná spoločnosťou, v ktorej žijú. Podporu registrovaným partnerstvám však vyjadrila len vyše polovica opýtaných.

Číslo je ešte nižšie pri adopciách a výchove detí pármi rovnakého pohlavia. Za je len 24 percent ľudí. Proti až 69 %. "Väčšinu ľudí môžeme charakterizovať ako ľahostajných. Síce sú si vedomí, že by sme mali žiť v egalitárkej spoločnosti ako nejaký ideál. Keď ide o konkrétne kroky, ako to dosiahnuť, tak vidíme menšiu podporu. Nesie to myšlienku, že budeme niekoho tolerovať, nech si robia čo chcú vo svojom dome, ale nech to nerobia na verejnosti alebo pred nami," komentuje sociálna psychologička Xenia Daniela Poslon zo Slovenskej akadémie vied.

Migrantov vnímajú Slováci neutrálne

Migrantov vníma neutrálne polovica respondentov. Zároveň si však myslia, že by mali mať obmedzený vstup do našej krajiny. Až 37 % respondentov považuje migrantov za nebezpečenstvo pre krajinu a slovenskú kultúru.

Podľa Xenie Daniely Poslon ide o prejav politického diskurzu. "Určití politici na tom stavajú svoje kampane – na vyvolávaní pocitov hrozby v spoločnosti," hovorí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál