Na hlavný obsah

Slovenské kúpele sa obávajú, že vysoké ceny za energie neutiahnu

Vyzývajú vládu, aby im pomohla.

Slovenské kúpele sa obávajú, že vysoké ceny za energie neutiahnu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aj kúpeľníctvo má pred sebou vážne časy. Spotrebuje veľa energie a to sa premietne do astronomických cien. Vyzývajú vládu, aby im pomohla, inak si pacienti a návštevníci za služby priplatia viac ako doteraz.

Najskôr pandémia a teraz inflačná a energetická kríza. Slovenské kúpele sa obávajú, že vysoké ceny za energie neutiahnu. Bardejovské kúpele mali bežný účet za energie v sume 850 000 eur. Po novom by to mohli byť zhruba tri milióny eur. Zvýšené náklady sa pravdepodobne premietnu aj do cien pre klientov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tá cena pôjde hore v priemere o 10 až 15 percent, čo samozrejme nepokrýva náklady, pretože ceny energií idú hore niekoľkonásobne viac. Inflácia je obrovská,“ uviedla Tama Šatanková ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov.

Kúpeľníci nechcú rapídne zvyšovať poplatky za liečbu či iné služby, no ak im štát nepomôže, nemajú na výber. Doteraz sa vraj nenašli v žiadnej schéme pomoci, ktorá by im aspoň čiastočne vykryla náklady za energie.

Významná súčasť cestovného ruchu

Kúpeľníctvo je na Slovensku významnou súčasťou cestovného ruchu. Podľa kúpeľníkov sú klenotom, ktorý nám závidia aj v zahraničí. Pre infláciu a energetickú krízu hrozí, že o niektorých klientov prídu.

„V rámci schémy pomoci, ktorú vláda avizovala, si budú môcť o kompenzácie požiadať všetky subjekty, ktoré vykonávajú hospodársku činnosť. To znamená, že o kompenzácie budú môcť požiadať i kúpele,“ vysvetlila v stanovisku Mária Pavlusík, hovorkyňa ministerstva hospodárstva.

Ministerstvo zdravotníctva tiež tvrdí, že robí všetko preto, aby sa do sektora dostalo čo najviac prostriedkov aj na dofinancovanie nákladov zdravotníckych zariadení. Kúpeľníci stále veria, že ich štát včas podporí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko