Na hlavný obsah

Slovensko a Česko posilnia policajné hliadky na spoločnej hranici

Kontroly na priechodoch ČR nateraz neukončí.

Slovensko a Česko posilnia policajné hliadky na spoločnej hranici
Premiéri Eduard Heger a Petr Fiala pred pracovnou večerou 10. novembra v Prahe. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Český a slovenský premiér Petr Fiala a Eduard Heger sa zhodli, že zásadným krokom k vyriešeniu nelegálnej migrácie je spolupráca s Európskou úniou. Členské štáty by mohli pomôcť s ochranou vonkajších hraníc schengenu.

Slovensko a Česko posilnia policajné hliadky na spoločnej hranici a budú sa snažiť lepšie chrániť vonkajšie hranice Európskej únie. Dohodli sa na tom premiéri v Prahe na svojej štvrtkovej (10. 11.) schôdzke.

Z českej metropoly o tom pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko informoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Po stretnutí oboch premiérov je už jasné, že Česko neukončí hraničné kontroly na hraniciach so Slovenskom 12. decembra. Česká vláda však chce predlžovať opatrenia vždy po dôkladnej diskusii expertných skupín z oboch krajín. Predísť tým chce sporom a nedorozumeniam.

Fiala zdôraznil, že cieľom intenzívnejšej spolupráce policajtov na oboch stranách hranice je ukázať nelegálnym migrantom, a predovšetkým prevádzačom, že snaha dostať sa do západnej Európy cez Slovensko a Česko sa im nevyplatí.

„Tiež sme sa dohodli, že česká a slovenská polícia budú koordinovať svoju činnosť na spoločnej hranici. Cieľom je efektívnejšia a rýchlejšia kontrola osôb, ktoré sú na území oboch štátov nelegálne, a to aj formou spoločných hliadok predovšetkým na železnici,“ priblížil Fiala.

Podľa Hegera treba prehĺbiť spoluprácu predovšetkým na vonkajšej hranici Európskej únie, konkrétne na srbsko-maďarskej. Cez ňu sa hlavne sýrski migranti pokúšajú dostať na Západ.

„Musíme pomôcť Maďarsku, aby dokázalo eliminovať túto ilegálnu migráciu, aby sme mohli dať našim občanom komfort, ktorý schengen prináša, teda voľný pohyb medzi jednotlivými krajinami. Vidíme, že tok a tlak na srbsko-maďarskú hranicu rastú, preto treba zapojiť aj ďalšie krajiny,“ prízvukoval slovenský premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál