Na hlavný obsah

Slovensko delí od kolapsu zdravotníctva len pár dní

Rokovania zatiaľ zostávajú bez výslednej dohody.

Slovensko delí od kolapsu zdravotníctva len pár dní
Na ilustračnej snímke operácia. Foto: RTVS

Slovensko delí od kolapsu zdravotníctva len pár dní. Výpovede lekárov stále ležia na stole ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO), no situácia zostáva napriek rokovaniam bez výslednej dohody. Zmenu zdá sa neprinesie ani pondelok (21. 11.).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Na úrade vlády pokračujú lekárski odborári v maratóne rokovaní s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom zdravotníctva. Hoci už počas minulého týždňa obe strany hovorili, že smerujú k dohode, v pondelok začali akoby rokovať opäť od začiatku.

Debata sa zasekla pri prvom bode, ktorý sa týka oddlženia nemocníc. Lekárski odborári chcú, aby sa nemocnice dlhov zbavili priamo, a teda nie cez zdravotné poisťovne.
Ochotní sú robiť aj ústupky, tvrdí šéf odborárov Peter Visolajský.

„Keď budeme mať dohodu, tak to bude dohoda na ôsmich požiadavkách. Samozrejme, každý ide do rokovania s tým, že si je vedomý, že musí prísť k nejakému kompromisu. My sme ho navrhli,“ uviedol.

Čo sa platov týka, vláda je ochotná zvýšiť platy lekárov s 20-až 30-ročnou praxou o 35 percent. Budúci rok by tak skúsení lekári s dlhoročnou praxou, príplatkami a valorizáciou mohli zarobiť 4 240 eur.

Požiadavky odborárov

Odborári žiadajú, aby sa navýšili koeficienty za roky praxe z 24 na 36 eur. Minister financií však hovorí, že si zo štátneho rozpočtu už viac dovoliť nemôžu.

Richard Raši z mimoparlamentného Hlasu-SD hovorí, že vláda môže nájsť peniaze na dofinancovanie nemocníc vďaka uvoľneniu prostriedkov z pandemickej rezervy a z rezervy na legislatívne zmeny v rámci navrhovaného rozpočtu na budúci rok.

„Keby sme z týchto peňazí preniesli z jednej položky 400 a z druhej 450 miliónov do rezortu zdravotníctva, máme okamžite vyriešený problém financovania nemocníc,“ dodal.

Medzitým sa už ministerstvo zdravotníctva pripravuje na krízový scenár, šéf rezortu Lengvarský však stále verí, že sa s lekármi dohodnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál