Na hlavný obsah

Slovensko obchádzajú stovky nákladných vlakov. Môžu za to vysoké ceny elektriny

Štát jej ceny nezastropoval pre celý železničný sektor.

Slovensko obchádzajú stovky nákladných vlakov. Môžu za to vysoké ceny elektriny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko obchádza minimálne 200 nákladných vlakov. Dôvodom sú vysoké ceny elektrickej energie. Pre RTVS to potvrdil konateľ spoločnosti, ktorá prevádzkuje nákladnú železničnú dopravu. Pokiaľ štát nezastropuje cenu elektriny, pravdepodobne pribudnú ďalší dopravcovia.

Koncom októbra štát zastropoval ceny elektriny pre menšie firmy. To sa však netýka väčších spoločností, ktoré podnikajú v nákladnej železničnej doprave.

V okolitých krajinách sú už ceny elektriny pre železničnú dopravu zastropované aj na budúci rok. Prvé dopravné firmy preto začínajú obchádzať Slovensko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vlaky, ktoré v minulosti išli na západ cez Slovensko a Česko, dnes prechádzajú cez Rakúsko. Väčšina nákladnej vlakovej dopravy smeruje do veľkých prístavov v Nemecku a Holandsku.

Aktuálna cena pre nákladných dopravcov u nás je pevne stanovená na úrovni okolo 140 eur za jednu megawatt hodinu. Od začiatku budúceho roka sa bude odvíjať od situácie na burze. Železničiari požadujú jej zastropovanie na 199 eur pre celý železničný sektor.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) neevidujú dopravcov, ktorí by od začiatku budúceho roka prestali využívať slovenské trate. Zastropovanie cien má podľa nich v kompetencii ministerstvo dopravy.

Pokiaľ štát nezastropuje ceny elektrickej energie pre železničnú dopravu a Slovensko začnú obchádzať ďalšie nákladné vlaky, ŽSR prídu o milióny eur ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko