Na hlavný obsah

Slovenskom prešiel konvoj francúzskej armády

Presúval najmä raketové systémy a obrnené vozidlá.

Slovenskom prešiel konvoj francúzskej armády
Konvoj francúzskej armády. Foto: ČTK/Miroslav Chaloupka

V noci prešiel cez Slovensko konvoj francúzskej armády. Nadrozmerné vozidlá prevážali raketové systémy a obrnené vozidlá. Z Českej republiky išli cez slovenské územie do Maďarska. Ich cieľovou destináciou je Rumunsko.

Konvoj s 20 nadrozmernými vozidlami a 50 francúzskymi vojakmi v noci pokračoval z českej Jihlavy. Na slovenské územie prišiel cez hraničný prechod Břeclav – Brodské. Následne prešiel cez hlavné mesto a smeroval do Maďarska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa informácií spolupracovníka RTVS v Budapešti Gregora Martina Papucseka sa Maďarskom v posledných dňoch presúvalo niekoľko podobných konvojov. „Smerujú určite do Rumunska. V poslednom období ich bolo niekoľko. Napríklad konvoj 36 francúzskych bojových vozidiel pechoty 24. októbra prešiel cez Maďarsko v juhovýchodnom smere,“ priblížil.

„Bol to presun, ktorý súvisel s činnosťou francúzskej armády v Rumunsku v rámci ich pôsobenia, takže nešlo o nič výnimočné,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer (nom. OĽANO).

Francúzska armáda má v Rumunsku stálu základňu v rámci predsunutej prítomnosti vojsk NATO v juhovýchodnej Európe. Presun konvoja cez slovenské územie si nevyžiadal dopravné obmedzenia, sprevádzala ho vojenská polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko