Na hlavný obsah

Slovinci v referende podporili návrh zákona na odpolitizovanie televízie

Súčasné vedenie RTV Slovenija vymenovala bývalá vláda.

Slovinci v referende podporili návrh zákona na odpolitizovanie televízie
Na ilustračnej snímke slovinská vlajka. Foto: Unsplash

Slovinci v nedeľu (27. 11.) v referende podporili návrh zákona na oslabenie politického vplyvu na verejnoprávnu televíziu RTV Slovenija. Ako aj na obnovenie jej redakčnej nezávislosti. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Mediálne a občianske organizácie totiž kritizovali skresľované spravodajstvo v RTV Slovenija – hlavnej slovinskej verejnoprávnej stanici s vyše 2 000 zamestnancami. Jej súčasné vedenie vymenovala bývalá konzervatívna vláda.

Vládnuca stredoľavá koalícia, ktorá zvíťazila vo voľbách v apríli, schválila návrh tohto zákona o reforme RTV krátko po nástupe k moci.

Návrh zákona poveruje organizácie a inštitúcie občianskej spoločnosti dohľadom nad televíziou a bráni vláde a parlamentu vymenovávať nové vedenie po každých voľbách.

Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého premiéra Janeza Janšu sa ešte narýchlo snažila prekaziť tento návrh, a preto žiadala referendum. Zozbierala 40 000 podpisov, ktoré sú na základe slovinskej legislatívy potrebné na zvolanie ľudového hlasovania.

Návrh zákona podporilo vyše 62 percent hlasujúcich, čo umožňuje, aby vstúpil do platnosti. Približne 38 percent ľudí hlasovalo proti. Údaje zverejnila volebná komisia Slovinska.

Politické zneužívanie a rozklad?

Občanov vyzývalo na podporenie návrhu zákona aj Združenie novinárov Slovinska (Društvo novinarjev Slovenije). Vysvetľovalo, že je to jediný spôsob, ako chrániť televíziu pred „politickým zneužívaním a rozkladom“.

Návrh podporili aj popredné medzinárodné organizácie na ochranu médií, ako Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a RSF.

Regionálna organizácia na ochranu novinárov juhovýchodnej Európy (SEEMO) privítala výsledok referenda. „SEEMO dúfa, že RTV Slovenija bude v budúcnosti pracovať ako nezávislé profesionálne médium verejnoprávnej služby a bude pozitívnym príkladom pre mnoho ďalších verejných služieb v Európe,“ uviedol pre AFP generálny riaditeľ SEEMO Oliver Vujovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet