Na hlavný obsah

Špecializované zdravotnícke zariadenia bojujú so zvyšovaním cien energií

Znižujú vykurovanie na chodbách či v čakárňach.

Špecializované zdravotnícke zariadenia bojujú so zvyšovaním cien energií
Špecializované zdravotnícke zariadenia bojujú so zvyšovaním cien energií. Foto: RTVS

Špecializované zdravotnícke zariadenia bojujú so zvyšovaním cien energií. Tak, aby to pacienti nepocítili. Znižujú vykurovanie na chodbách či v čakárňach, ale aj v ambulanciách a na operačných sálach.

Cena elektriny vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) je trojnásobne vyššia ako minulý rok. Ďalší nárast očakávajú aj v budúcom roku. Znížiť spotrebu energie sa snažia už teraz. Napríklad zmenou vykurovania.

„Napríklad operačná sála je asi do piatej hodiny rána vypnutá. Potom beží v režime komfortu, aby sa prevetrala pred nástupom na operácie. Potom je v utlmenom režime, a potom zase až do rána vypnutá,“ približuje Pavel Santovjak, dispečer velínu vo VÚSCH

„Keď je potreba vieme to zmeniť a nastaviť na iné parametre, na iné hodnoty,“ dodáva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Operačné sály sú v režime, aby nebol ovplyvnený výkon. To znamená, že všetky teploty, ktoré majú byť v operačnej sále sú dosahované tak, ako majú byť. Pacientov by sa to nemalo nijako dotknúť,“ hovorí Igor Michalčík, hovorca VÚSCH.

Tento systém by mohol odhadom ušetriť 10 až 15 percent spotreby energie. Vymenili aj germicídne žiariče za úspornejšie – LED žiariče s fialovým svetlom pre nepretržitú dezinfekciu.

„Aktuálnu úsporu ešte samozrejme nevieme vyčísliť, ale určite nám v tom v budúcnosti pomôže napríklad inštalácia pridružených elektromerov, ktoré plánujeme zaobstarať,“ dodáva Michalčík.

So zdražovaním cien energií bojuje nielen nepretržite fungujúci košický kardioústav, ale aj Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny