Na hlavný obsah

Spojené štáty umiestnia do nemeckého Ansbachu dodatočných 500 vojakov

Potvrdili sa tak Bidenove slová zo samitu v Madride.

Spojené štáty umiestnia do nemeckého Ansbachu dodatočných 500 vojakov
Ilustračná snímka vlajky Spojených štátov amerických. Foto: Unsplash

Spojené štáty v roku 2023 umiestnia na svojej základni v bavorskom Ansbachu dodatočných 500 vojakov. Oznámila to v stredu (16. 11.) bavorská vláda, ktorá to označila za jasné posilnenie bezpečnosti celej Európy.

Vyslanie dodatočných vojakov do Nemecka už vlani v apríli ohlásil americký minister obrany Lloyd Austin. Záväzok tento rok v júni na samite NATO zopakoval prezident USA Joe Biden.

V Ansbachu bude nanovo umiestnená ženijná brigáda a delostrelecký prápor protivzdušnej obrany. Spolu s vojakmi do Bavorska prídu aj ich rodinní príslušníci, celkovo tak pôjde o tisícku ľudí.

Spolu s posilnením americkej vojenskej prítomnosti v Ansbachu investujú do roku 2032 USA do tamojšej posádky 1,6 miliardy dolárov (približne 1 537 870 049,98 eur).

„Veľký deň pre Bavorsko,“ uviedol šéf úradu bavorskej vlády Florian Herrmann. „Je to významný signál transatlantickému bezpečnostnému partnerstvu, že americký prezident Biden tak rýchlo na skutky premenil svoje oznámenie zo samitu NATO v Madride, že vyšle do Európy ďalších amerických vojakov,“ dodal.

Biden na samite Severoatlantickej aliancie ohlásil vyslanie dvoch najmodernejších stíhačiek F-35 do Británie.

Tiež zvýšenie počtu torpédoborcov v španielskej námornej základni Rota zo štyroch na šesť a vytvorenie nového armádneho veliteľstva v Poľsku. Povedal tiež, že USA posilnia svoju vojenskú prítomnosť v Rumunsku, Pobaltí, Nemecku a Taliansku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet