Na hlavný obsah

Srbsko, Rakúsko a Maďarsko podpísali memorandum o boji proti nelegálnej migrácii

Stalo sa tak počas druhého trojstranného samitu týchto krajín.

Srbsko, Rakúsko a Maďarsko podpísali memorandum o boji proti nelegálnej migrácii
Srbskí policajti sprevádzajú migrantov. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Srbska, Rakúska a Maďarska podpísali v stredu (16. 11.) v Belehrade memorandum o porozumení s cieľom posilnenia vzájomnej spolupráce v boji proti nelegálnej migrácii. Informovala o tom agentúra TANJUG.

Srbský prezident Aleksandar Vučič, rakúsky kancelár Karl Nehammer a maďarský premiér Viktor Orbán podpísali tento dokument v Belehrade počas druhého trojstranného samitu týchto krajín.

Všetci traja lídri sa zhodli v presadzovaní obrannej bariéry na juhu proti nelegálnej migrácii. Tiež rokovali o potrebe spoločne brániť Európu i svoje krajiny.

„Dnes sme podpísali významné memorandum o porozumení a naše tímy budú pokračovať v práci, aby sme to mohli implementovať ešte pred koncom roka,“ povedal reportérom po skončení samitu Vučič.

Poznamenal, že počet neregistrovaných migrantov sa v porovnaní s minulým rokom takmer zdvojnásobil.

Väčšina z nich pritom pochádza z Afganistanu (40 %), po ktorom nasleduje Sýria (27 %), Maroko (12,5 %), Burundi (7 %) a Pakistan (2 %).

Srbsko už podľa Vučiča podniklo niekoľko krokov vrátane zrušenia bezvízového režimu s krajinami ako Tunisko či Burundi. Ako zdôraznil, nelegálni migranti do Srbska prichádzajú z Bulharska a Severného Macedónska.

„Chceme posunúť obrannú bariéru na juh, do Severného Macedónska. Sme pripravení neskôr posunúť túto obrannú bariéru ďalej spoločne so Severným Macedónskom. Týmto spôsobom chránime Európu a našu krajinu. Ani my, ani nikto iný nechce byť parkoviskom pre migrantov,“ povedal Vučič.

Ako dodal, s Maďarskom a Rakúskom sa dohodol aj na zdieľaní výdavkov za lety, ktorými sa nelegálni migranti budú vracať do domovských krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet