Na hlavný obsah

Štát podporí dobrovoľníkov, novela zákona hovorí o preplatí nákladov

Tú však ešte musí odobriť parlament.

Dobrovoľníci na Slovensku by sa po rokoch mali dočkať podpory od štátu. Podľa novely zákona o dobrovoľníctve by mohli získať peniaze na svoje náklady a dlhodobejšie projekty. Zlepšila by sa tak ich úroveň. Má to však podmienku.

Dobrovoľníctvo si vyskúšala asi tretina z dospelých ľudí na Slovensku, no dlhodobo sa mu u nás venuje pol milióna ľudí.

„Dlhodobá dobrovoľnícka pomoc je minimálne na rok. Tak funguje aj dobrovoľnícky projekt Som tu pre teba, v rámci ktorého dobrovoľníci chodia doučovať znevýhodnené deti do krízových centier,“ vysvetlila PR manažérka a koordinátorka Bratislavského dobrovoľníckeho centra Michaela Bagalová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vnímam ten zmysel v tom, že dieťa má niekoho, kto sa mu reálne venuje celú hodinu a je to také budovanie vzťahu, čo by sa nedalo v tom krátkodobom dobrovoľníctve,“ povedala dobrovoľníčka Simona Sládkovičová.

Odmenou sú skúsenosti a dobrý pocit. Inak sa za dobrovoľníctvo podľa zákona neplatí. Ale vyžaduje si určité výdavky.

Napríklad na cestu, materiálne vybavenie alebo poistenie pri výkone dobrovoľníckych činností. Po novom by na takéto výdavky mohli organizácie získať príspevok od štátu.

„Organizácia, ktorá pomáha prostredníctvom dobrovoľníckej činnosti, si podá akreditáciu na Ministerstvo vnútra a úspešné organizácie budú následne dostávať systematickú podporu od štátu,“ avizovala hovorkyňa ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Vládou schválenú novelu zákona o dobrovoľníctve ešte musí odobriť parlament. Ak sa tak stane, mala by začať platiť v marci budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko