Na hlavný obsah

Štáty EÚ sa nečinne prizerajú zneužívaniu špionážnych programov

Vyplýva zo správy vyšetrovacieho výboru europarlamentu.

Štáty EÚ sa nečinne prizerajú zneužívaniu špionážnych programov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vlády niektorých členských krajín Európskej únie zneužívajú programy na sledovanie mobilných telefónov. Ťažia pri tom z netransparentnosti daného sektora a nečinnosti únijných inštitúcií.

Tvrdí to pracovná verzia správy vyšetrovacieho výboru Európskeho parlamentu (EP), ktorý pripravila holandská poslankyňa Sophie In ‚t Veldová. Situácia je podľa nej najhoršia v Poľsku a Maďarsku, značná pozornosť sa venuje aj Grécku, Španielsku a Cypru.

„Zistenie vyšetrovania PEGA (skratka parlamentného výboru) sú šokujúce a mali by zalarmovať každého európskeho občana,“ píše sa v utorok (8. 11.) publikovanom návrhu záverov. „Vlády členských štátov EÚ používajú spyware na svojich občanov pre politické ciele a ututlanie korupcie a kriminálnej činnosti,“ uvádza ďalej predbežná správa.

Text bude teraz predmetom rokovania medzi poslancami, prijatie konečnej verzie sa čaká až na budúci rok. Vyšetrovací výbor EP vznikol tento rok v apríli v reakcii na odhalenie týkajúce sa špionážneho softvéru izraelskej výroby s názvom Pegasus.

Zaoberá sa však aj ďalšími podobnými programami, ako je napríklad Predator, ktorý hrá hlavnú úlohu v aktuálnom škandále v Grécku. Navrhované závery výboru vychádzajú z trojice misií, ktoré europoslanci podnikli, ako aj z vypočutia v Bruseli a zistení médií.

In ‚t Veldová uznala, že jej správa má isté rezervy. Vinu za to však prisudzovala národným inštitúciám, ktoré podľa nej odmietajú s vyšetrovaním spolupracovať a odvolávajú sa na národnú bezpečnosť.

Z pasivity viní tiež Európsku komisiu (EK) a únijné vlády ako celok, ktoré údajne v predvečer publikácie textu adresovali výboru odkaz, že mu neprislúcha túto záležitosť rozoberať. Podľa europoslankyne však vyšetrovanie aj za absencie oficiálnych informácií dokázalo vytvoriť jasný obrázok situácie.

Poľsko a Maďarsko

V Poľsku a Maďarsku sa sledovanie mobilných telefónov javí ako neoddeliteľná súčasť premysleného systému s cieľom potláčať hlasy opozície a novinárov, uviedla In ‚t Veldová.

V prípade Poľska napríklad jej správa poukazuje na zmeny zákonov z posledných rokov, ktoré vytvorili priestor na používanie špionážnych programov a „legalizovali nezákonné sledovanie“.

Poistky v podobe súdov či parlamentu podľa nej v krajine nefungujú. Poľská vláda obvinenia z politicky motivovaného špehovania odmieta.

Podozrenie o zneužívaní Pegasusu či iných programov vrhá nová správa tiež na Grécko, Španielsko a Cyprus. Podľa autorky je tam však situácia výrazne odlišná. In ‚t Veldová zároveň zdôrazňovala, že problém treba vnímať ako celoeurópsky, keďže obchod so sledovacím softvérom sa dotýka mnohých ďalších krajín.

V tejto súvislosti je v správe spomínaná aj Česká republika, kde sa opakovane koná konferencia ISS World, označená v texte ako „ples odpočúvačov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet