Na hlavný obsah

Stoltenberg: NATO bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné

Je dôležité, aby ruský prezident Putin na Ukrajine nezvíťazil, dodal.

Stoltenberg: NATO bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, ubezpečil v utorok (29. 11.) v Bukurešti jej šéf Jens Stoltenberg. Je dôležité, aby ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine nezvíťazil, povedal tiež po prvom dni stretnutia ministrov zahraničných vecí NATO.

„To by bola tragédia nielen pre Ukrajinu,“ dodal. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok požiadal o rýchlejšie dodávky zbraní a generátorov.

„Všetkých nás šokujú útoky na ukrajinské mestá a infraštruktúru. Putin sa snaží pripraviť Ukrajincov o vodu, elektrinu, kúrenie, svetlo. Využíva chlad ako zbraň,“ povedal Stoltenberg. O to dôležitejšia je podľa neho podpora Ukrajiny.

Ak Rusko, ktoré vo februári zaútočilo na Ukrajinu, uspeje, celý svet sa podľa Stoltenberga stane nebezpečnejším a zraniteľnejším. „Neustúpime,“ dodal.

„Dokázali sme, že vieme poraziť Rusko. Dokázali sme, že vieme zvíťaziť spoločne v záujme celého euroatlantického sveta,“ povedal Kuleba na spoločnom brífingu s médiami.

Podľa agentúry Reuters ministri zahraničných vecí NATO v utorok v Bukurešti potvrdili závery samitu NATO z roku 2008, ktoré predpokladajú, že Ukrajina sa nakoniec môže stať členským štátom. Odvtedy však aliancia v tomto smere nepodnikla žiadne konkrétne kroky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet