Na hlavný obsah

Stoltenberg rokoval s Erdoganom o rozšírení NATO

Prebrali aj vývoz obilia z Ukrajiny.

Stoltenberg rokoval s Erdoganom o rozšírení NATO
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Ruská agresia proti Ukrajine a ratifikácia vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie boli hlavnými témami, o ktorých v piatok (4. 11.) hovoril v Istanbule generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Preberali tiež otázku exportu ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. Turecké médiá po rokovaní Erdogana so Stoltenbergom zatiaľ nepriniesli viac konkrétnych informácií. Oznámili, že sa zišli aj s manželkami a zverejnili fotky z rokovania.

Denník Hürriyet napísal, že schôdzka trvala asi 2,5 hodiny a že sa diskutovalo o obilnom koridore z ukrajinských prístavov a vstupe Švédska a Fínska do NATO. Stoltenberg podľa tureckého denníka Erdoganovi poďakoval za úlohu v obnovení plnenia obilnej dohody zo strany Ruska.

Erdogan so šéfom NATO podľa tlače hovorili aj o regionálnych otázkach a sporoch Turecka s Gréckom. Bližšie podrobnosti turecké médiá zatiaľ neuvádzajú.

Stoltenberg priletel do Turecka na trojdňovú návštevu vo štvrtok (3. 11.), keď rokoval s ministrom zahraničia Mevlütom Čavušogluom. Po tomto stretnutí šéf NATO povedal, že nastal čas, aby sa Švédsko a Fínsko stali plnohodnotnými členmi Aliancie, a že obe severské krajiny splnili požiadavky Turecka.

„V týchto nebezpečných časoch je ešte dôležitejšie dokončiť ich vstup, zabrániť nejakému nedorozumeniu alebo mylnej kalkulácii v Moskve,“ dodal. Čavušoglu bol po stretnutí zdržanlivejší a povedal, že kroky týkajúce sa boja proti terorizmu, ktoré doteraz severské krajiny podnikli, ešte nie sú dostatočné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet