Na hlavný obsah

Súd EÚ určil, že Luxembursko neposkytlo selektívne daňové výhody firme Fiat

Eurokomisia rozsudok súdu a jeho dôsledky dôkladne preštuduje.

Súd EÚ určil, že Luxembursko neposkytlo selektívne daňové výhody firme Fiat
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Rozsudok Súdneho dvora EÚ z utorka (8. 11.) ruší rozhodnutie Európskej komisie (EK) z roku 2015. Podľa neho Luxembursko poskytlo spoločnosti Fiat selektívne daňové výhody prostredníctvom rozhodnutia o prevodných cenách. To malo byť v rozpore s pravidlami EÚ o štátnej pomoci.

Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová oznámila, že eurokomisia rozsudok súdu a jeho dôsledky dôkladne preštuduje.

Vestagerová v správe pre médiá pripomenula, že rozhodnutie EK sa týkalo daňového rozhodnutia Luxemburska proti spoločnosti Fiat z roku 2012. To určilo metodiku na výpočet zdaniteľného zisku finančnej spoločnosti Fiat.

V dôsledku tohto daňového rozhodnutia spoločnosť Fiat od roku 2012 znížila svoje daňové zaťaženie až do 30 miliónov eur.

„Aj keby sa rozhodnutie EK zrušilo, rozsudok poskytuje dôležité usmernenie o uplatňovaní pravidiel EÚ o štátnej pomoci v oblasti zdaňovania. Súd potvrdil, že opatrenia členských štátov v oblastiach, ktoré nie sú predmetom harmonizácie podľa práva EÚ, nie sú vylúčené z rozsahu pôsobnosti ustanovení zmluvy o monitorovaní štátnej pomoci,“ vysvetlila Vestagerová.

Spravodlivá súťaž

Uviedla tiež, že eurokomisia je odhodlaná aj naďalej využívať všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby zabezpečila, že spravodlivá hospodárska súťaž nebude na jednotnom trhu narušená poskytovaním nezákonných daňových úľav nadnárodným spoločnostiam zo strany členských štátov eurobloku.

Vestagerová spresnila, že práca eurokomisie, pokiaľ ide o presadzovanie pravidiel štátnej pomoci, ako aj o širšiu agendu zdaňovania, prináša výsledky nad rámec jednotlivých rozhodnutí o štátnej pomoci.

Niektoré členské štáty zmenili a doplnili svoje daňové právne predpisy. Mnohé členské štáty začlenili pravidlá OECD a zaviedli rozhodovacie postupy na riešenie medzier a zabezpečenie väčšej daňovej spravodlivosti.

„Na vnútroštátnej, európskej a globálnej úrovni sme už dosiahli veľký pokrok a musíme pokračovať v spolupráci, aby sme uspeli. To zahŕňa pokračovanie v skúmaní opatrení členských štátov v oblasti agresívneho daňového plánovania podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci vo svetle najnovšej judikatúry Súdneho dvora,“ odkázala Vestagerová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet