Na hlavný obsah

ŠÚKL doteraz eviduje 11 126 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Ich výskyt a intenzita závisia od viacerých faktorov.

ŠÚKL doteraz eviduje 11 126 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín
Na ilustračnej snímke injekčná striekačka. Foto: TASR/DPA

Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili od začiatku očkovania proti koronavírusu k pondelku (31. 10.) 11 126 podozrení na nežiaduce účinky.

Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1 745 ako závažných. ŠÚKL o tom informuje na svojom webe. Doposiaľ bolo zaočkovaných aspoň jednou dávkou celkovo viac ako 2,83 milióna Slovákov. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojej webovej stránke.

Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a pri troch ako pravdepodobný. „Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných sme súvis vylúčili,“ ozrejmil ústav.

ŠÚKL pripomenul, že vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne počas niekoľkých dní odznievajú.

Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od viacerých faktorov, napríklad od celkového zdravotného stavu človeka, od veku, iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede či od psychického nastavenia človeka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko