Na hlavný obsah

Sunak prisľúbil po stretnutí s Macronom boj proti nelegálnej migrácii

K francúzskemu prezidentovi zaujal pozitívnejší postoj ako jeho predchodkyňa.

Sunak prisľúbil po stretnutí s Macronom boj proti nelegálnej migrácii
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) sa rozpráva s britským premiérom Rishim Sunakom. Foto: TASR/AP

Nový britský premiér Rishi Sunak v pondelok (7.11.) prisľúbil, že jeho vláda bude v spolupráci s európskymi partnermi bojovať proti nelegálnej migrácii cez Lamanšský prieliv. Uviedol to po prvom osobnom stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rámci klimatického samitu OSN (COP27) v Egypte. Informovala o tom agentúra AFP.

„Bolo skvelé stretnúť sa s prezidentom Macronom, aby sme hovorili nielen o riešení nelegálnej migrácie, ale aj o mnohých ďalších oblastiach, v ktorých chceme s Francúzmi úzko spolupracovať,“ povedal Sunak pre britské médiá. Dodal, že vidí príležitosť úzko spolupracovať nielen s Francúzskom, ale aj s inými európskymi krajinami.

„Viac podrobností o tom budete počuť v nasledujúcich týždňoch, keď sa tieto rozhovory uskutočnia medzi všetkými našimi tímami,“ povedal britský premiér. Podľa vlastných slov je optimistický, že Británia dokáže zvládnuť výzvu nelegálnej migrácie v spolupráci s európskymi partnermi.

Sunak zaujal k Macronovi oveľa pozitívnejší postoj ako jeho predchodkyňa Liz Trussová. Tá neslávne odmietla povedať, či bol pre ňu Macron priateľom alebo nepriateľom, všíma si AFP.

Macron a Sunak sa na stretnutí dohodli, že v súvislosti s otázkou migrácie „zostanú v kontakte“, uviedol Elyzejský palác. Témou diskusie bola aj vojna na Ukrajine, pričom obe strany sa dohodli na podpore „životne dôležitých potrieb“ ukrajinských ozbrojených síl počas zimy.

Francúzsky prezident zároveň pozval britského premiéra na konferenciu o Ukrajine, ktorá sa uskutoční 13. decembra v Paríži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet