Na hlavný obsah

Švédsko zaujme tvrdší postoj k boju s terorizmom

Vyhlásil to švédsky premiér Ulf Kristersson počas návštevy Turecka.

Švédsko zaujme tvrdší postoj k boju s terorizmom
Na archívnej snímke švédsky premiér Ulf Kristersson (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas spoločnej tlačovej konferencie v Ankare. Foto: TASR/AP

Švédsko zaujme pevnejší postoj proti boju so zločinom a terorizmom, prisľúbil v utorok (8. 11.) švédsky premiér Ulf Kristersson počas návštevy Turecka, kde sa stretol s tamojším prezidentom Tayyipom Erdoganom.

Cieľom návštevy je vyriešiť spor s Ankarou, ktorá vzniesla námietky proti vstupu Švédska a Fínska do NATO. Ankara obe severské krajiny obviňuje, že poskytujú útočisko členom kurdskej organizácie, ktorých označuje za teroristov.

Napriek júnovej dohode so Štokholmom a Helsinkami Turecko zatiaľ neratifikovalo ich prístupové protokoly s tvrdením, že dohodu nenaplnili.

„Jednou z priorít (švédskej) vlády je boj so zločinom, boj s organizovaným zločinom, boj s prepojením organizovaného zločinu a terorizmu,“ uviedol v tureckom parlamente Kristersson, ktorý nastúpil do úradu len pred niekoľkými týždňami.

Erdogan navštívi Švédsko

Švédsky parlament v utorok (8. 11.) oznámil, že budúci týždeň bude hlasovať o dodatku ústavy, ktorý by umožnil prijať nové zákony zamerané na „obmedzenie slobody združovania skupín zapojených do terorizmu“. Toto hlasovanie je naplánované na 16. novembra, uvádza agentúra AFP.

„Chcem uistiť všetkých Turkov: Švédsko naplní všetky svoje záväzky k Turecku v boji proti teroristickým hrozbám,“ uviedol Kristersson po stretnutí s Erdoganom.

Koncom mesiaca má Erdogan navštíviť Švédsko. Turecký prezident vyjadril presvedčenie, že na tomto stretnutí v Štokholme Turecko uvidí „pozitívnejší obraz“. Dátum stretnutia však nespresnil. Takisto podľa AFP uviedol, že by si „úprimne želal“ pripojenie sa Švédska k Aliancii.

Prijatie Švédska a Fínska do NATO ratifikovali už všetci členovia Aliancie okrem Turecka a Maďarska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet