Na hlavný obsah

Svetový fond: Ľudia budú v dôsledku otepľovania viac zomierať na infekčné choroby

Zdravie ľudstva bude ovplyvňovať aj potravinová neistota.

Svetový fond: Ľudia budú v dôsledku otepľovania viac zomierať na infekčné choroby
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ľudia budú v budúcnosti v dôsledku globálneho otepľovania viac zomierať na infekčné choroby. V stredu (23. 11.) to uviedol riaditeľ Svetového fondu na boj proti AIDS, TBC a malárii Peter Sands. Informovala o tom agentúra AFP.

Svetový fond v roku 2022 podľa Sandsových slov zaznamenal narastajúci vplyv zmeny klímy na ľudské zdravie. Napríklad zvýšený počet prípadov malárie sa dá pripísať čoraz častejším tropickým búrkam. Konkrétne spomenul tohtoročné mimoriadne rozsiahle záplavy v Pakistane.

Dodal, že tie časti Afriky, ktoré predtým neboli zasiahnuté maláriou, sú v súčasnosti ohrozené. Stúpajúca teplota totiž vytvára lepšie životné podmienky pre komáre šíriace toho ochorenie aj vo vyšších nadmorských výškach.

Obyvateľstvo týchto oblastí proti malárii nemá vytvorenú imunitu, čo spôsobí zvýšené riziko úmrtí na toto ochorenie.

Tuberkulóza a potravinová neistota

Medzi ďalšie ochorenia, ktorých šírenie môže negatívne ovplyvniť klimatická zmena, patrí aj tuberkulóza. Tou podľa Svetového fondu často trpia ľudia, ktorí museli opustiť svoje domovy. Často sú pod stresom a bez prístupu k adekvátnemu ubytovaniu a strave.

Zdravie ľudstva bude tiež v budúcnosti ovplyvňovať potravinová neistota, domnieva sa Sands. „Pre ľudí, ktorým slúžime v tých najchudobnejších, najmarginalizovanejších a najzraniteľnejších komunitách sveta, bol rok 2022 brutálny. HIV, tuberkulóza a malária tam zabíjajú oveľa viac ľudí, než COVID-19,“ vyhlásil britský bankár Sands.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet