Na hlavný obsah

Taiwanská opozícia vyhrala miestne voľby, prezidentka odchádza z čela strany

Vyvodila tak politickú zodpovednosť.

Taiwanská opozícia vyhrala miestne voľby, prezidentka odchádza z čela strany
Na ilustračnej snímke žena s taiwanskými vlajkami. Foto: TASR/AP

Taiwanská opozičná strana KMT v sobotu (26. 11.) zvíťazila v miestnych voľbách v metropole Taiwan. Podľa agentúry Reuters ide o neúspech pre prezidentku Cchaj Jing-wen a jej Demokratickú pokrokovú stranu (DPP), ktorá sa stavia na odpore proti Číne.

Hlava štátu z neúspechu okamžite vyvodila politickú zodpovednosť a odstúpila z čela DPP. Takýto krok je na Taiwane v prípade jasnej porážky bežný, uviedla agentúra AP.

Prezidentka v krátkom vystúpení poďakovala podporovateľom a oznámila, že na seba berie zodpovednosť, pretože osobne vybrala kandidátov do volieb.

Voľby starostov, predstaviteľov okresov a ďalších miestnych činiteľov sa zvyčajne týkajú lokálnych problémov, ako sú protipandemické opatrenia či kriminalita. Prezidentka však do volieb prinášala celoštátne témy a uvádzala, že svet sleduje, ako Taiwan bráni svoju demokraciu v čase vojenskej hrozby zo strany Číny.

Opozičná strana KMT je stúpencom ústretovejších vzťahov s Pekingom, hoci popiera, že by bola priamo pročínska. Rovnako ako vládna DPP sústredila svoje predvolebné úsilie na bohatý a ľudnatý severný Taiwan, predovšetkým na hlavné mesto Taiwan. KMT už v roku 2018 vyhrala miestne voľby a obvinila prezidentku Cchaj a jej stranu DPP z prílišnej konfrontácie s Čínou.

Čína v auguste uskutočnila vojenské manévre blízko Taiwanu, aby vyjadrila nesúhlas s návštevou predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v Taiwane. Jej vojenské aktivity v oblasti pokračujú, hoci v menšom rozsahu.

Centristický starosta taiwanskej metropoly nemohol znovu kandidovať pre obmedzenie funkčného obdobia. Podľa priebežných výsledkov zatiaľ KMT vedie vo väčšine z 21 volieb, v ktorých sa volili starostovia a šéfovia okresov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet