Na hlavný obsah

Takmer polovicu riadiacich pozícií budú musieť zastávať ženy

Rozhodol o tom Európsky parlament.

Takmer polovicu riadiacich pozícií budú musieť zastávať ženy
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Európsky parlament (EP) v utorok (22. 11.) prijal smernicu o ženách vo vrcholových orgánoch spoločností. Chcú ňou zaviesť transparentné postupy prijímania zamestnancov do spoločností.

Na ich základe majú do konca júna 2026 najmenej 40 percent nevýkonných riadiacich pozícií alebo 33 percent všetkých riadiacich pozícií zastávať ženy. Smernica sa však netýka malých a stredných podnikov do 250 zamestnancov.

Rozhodujúcim kritériom transparentných výberových konaním musia byť zásluhy. Spoločnosti budú musieť raz do roka poskytnúť orgánom informácie o zastúpení mužov a žien vo svojich vrcholových orgánoch. Ak stanovené ciele nenaplnia, musia informovať o spôsoboch nápravy situácie.

V správe europarlamentu sa uvádza, že Informácie o zastúpení mužov a žien majú zároveň sprístupniť na internetových stránkach príslušných spoločností.

Členské štáty musia podľa nových pravidiel zaviesť „účinné, odrádzajúce a primerané sankcie,“ napríklad vo forme pokút, pre spoločnosti, ktoré transparentné výberové konania nedodržia. Rozhodnutie o členoch vrcholových orgánov, ktoré nebude v súlade so zásadami smernice EP, bude môcť zrušiť súd.

Smernica vstúpi do platnosti do 20 dní po jej uverejnení v úradnom vestníku EÚ. Schválili ju aj europarlament aj Európska rada. Štáty EÚ potom musia tieto pravidlá implementovať, a to do dvoch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet