Na hlavný obsah

Taliban oficiálne priznal prvý trest bičovaním

A to za krádež a prečiny proti morálke.

Taliban oficiálne priznal prvý trest bičovaním
Na ilustračnej snímke vlajka Afganistanu. Foto: Unsplash

Afganský súd nariadil zbičovanie 11 mužov a troch žien. A to po tom, čo ich uznal za vinných za krádež a prečiny proti morálke. V noci na štvrtok (24. 11.) o tom informovali tamojší predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP

Odsúdených mužov a ženy zbičovali v stredu (23. 11.), pričom každému vymerali najviac 39 rán. Podľa miestnych predstaviteľov tento trest nevykonali za účasti verejnosti.

Ide o prvé potvrdené tresty bičovaním odvtedy, čo hlavný vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda nariadil afganským sudcom, aby sa plne držali islamského práva šaría. To zahŕňa i verejné popravy a telesné tresty ako kameňovanie, bičovanie či odseknutie ruky zlodejovi.

Šéf Talibanu, ktorého sa nepodarilo odfotografovať od vlaňajšieho prevzatia moci v krajine, sa zriedkavo objavuje na verejnosti a opúšťa mesto Kandahár. To je rodiskom a duchovným strediskom jeho hnutia.

„Starostlivo si preštudujte spisy zlodejov, únoscov a buričov,“ uviedol Áchúndzádov hovorca. „A spisy, ktoré spĺňajú všetky trestnoprávne podmienky islamského práva šaría, zvané hudúd (hadd) a kisás, treba v tomto duchu aj riešiť,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet