Na hlavný obsah

TANAP je stále bez definitívneho riaditeľa

Osobnostný audit víťaza výberového konania je už hotový.

TANAP je stále bez definitívneho riaditeľa
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tatranský národný park (TANAP) stále nemá svojho definitívneho riaditeľa. Víťazom výberového konania sa síce stal súčasný riaditeľ Pavol Majko, no minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) avizoval v tomto prípade osobnostný audit pre podnety, ktoré prišli na rezort. Audit je hotový.

Čoho konkrétne sa audit týkal, nie je jasné. Rezort však avizoval, že mal preveriť osobnú integritu Pavla Majka v pozícii riaditeľa Správy TANAP-u. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Regina venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská.

„Odbornosť si obhájim kedykoľvek. V ochrane prírody mám odrobených skoro 30 rokov,“ vyhlásil Majko.

Kritici mu vyčítajú, že sa mu nepodarilo dotiahnuť zonáciu TANAP-u. Ale aj to, že pred pôsobením v ochrane prírody pracoval pre firmy kupujúce drevo a pôsobil v poľovníckej komore.

Situácia sa vyhrotila vo chvíli, keď prednosta Okresného úradu v Poprade Jozef Bednár zverejnil svoje podozrenia, v súvislosti so vznikom záchrannej a karanténnej stanice v tatranskej Tichej doline.

Čierna stavba vo Vysokých Tatrách?

„Keď som preveril skutočnosť, zistil som, že je tam porušených vyše 20 rôznych zákonov Slovenskej republiky. V Tichej doline, v 5. stupni ochrany, máme čiernu stavbu,“ hovorí Bednár.

Prednosta spochybnil financovanie, povoľovací proces a hovorí o možnom konflikte záujmov. Pavol Majko trvá na tom, že bývalú lesnícku dreváreň prerobili na karanténnu stanicu pre kamzíky v súlade so zákonmi a transparentne.

Vo veci koná generálna prokuratúra. „Prokurátorka trestného odboru generálnej prokuratúry postúpila na ďalšie konanie podnet prednostu Okresného úradu v Poprade za účelom jeho obsahového vyhodnotenia a určenia ďalšieho správneho postupu Krajskej prokuratúre Prešov ,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

„Ktorýkoľvek orgán nás osloví, tak budeme súčinný. Som presvedčený, že pravda je na našej strane, nemáme čo skrývať a svedomie máme čisté“ reagoval Majko.

Odborná i laická verejnosť čaká na rozhodnutie či minister životného prostredia vymenuje riaditeľa Správy TANAP-u do funkcie alebo či sa bude konať nové výberové konanie.

„Práve ma informovali, že audit je hotový. Oboznámim sa s ním a verím, že budúci týždeň sa rozhodnem,“ povedal Budaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál